Europees Rainbow Cities netwerk pakt discriminatie aan

Op 17 mei 2013, de internationale dag tegen homofobie en transfobie, maakt FRA (European Union Agency For Fundamental Rights) de resultaten bekend van een onderzoek waaraan 92.000 LHBT’s (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders) uit heel Europa hebben meegewerkt. Die cijfers liegen er niet om: zo is 26% van de ondervraagde LHBT’s in de afgelopen vijf jaar aangevallen of bedreigd. Het onderzoek illustreert het belang van het nieuwe Rainbow Cities netwerk.

Read the English version of this article: European Cities start Rainbow Cities network

De aftrap van dit nieuwe netwerk vindt plaats tijdens het IDAHO 2013 Forum in Den Haag (16 en 17 mei). Het netwerk is bedoeld om kennis en ervaringen rondom actief lokaal LHBT-beleid uit te wisselen.

Europese cijfers LHBT

De FRA (European Union Agency For Fundamental Rights) verrichte onderzoek onder 92.000 LHBT’s uit heel Europa. De cijfers zijn schrikbarend. Zo verborg twee derde van de Europese respondenten op school dat ze LHBT waren. Meer dan 60% heeft te maken (gehad) met negatieve opmerkingen of pesterijen. Op het werk of bij sollicitaties voelt 19% zich gediscrimineerd. 26% van de ondervraagde LHBT’s is in de afgelopen vijf jaar aangevallen of bedreigd. 66% is bang om met een partner van hetzelfde geslacht hand in hand over straat te lopen. Bij homoseksuele en biseksuele mannen is dit zelfs 75%.

Tegengaan van discriminatie

‘Die cijfers moeten omlaag’, vindt Juul van Hoof, coördinator van het nieuwe Rainbow Cities netwerk. Het netwerk is bedoeld om kennis en ervaringen rondom actief lokaal LHBT-beleid uit te wisselen. ‘Een aantal Europese steden werkt al aan interessante methodieken en aanpakken om discriminatie op school, werk en straat tegen te gaan. De rol van stadsbesturen hierbij is leerzaam voor Nederland. Andersom hebben Nederlandse steden vaak al jarenlang ervaring met LHBT-emancipatie en kunnen zij hun do’s en don’ts delen met buitenlandse steden. Op deze manier hoeft niemand het wiel opnieuw uit te vinden, wat een hoop tijd en geld bespaart. Steden als Gent, Madrid, Turijn en Berlijn lopen vaak  tegen dezelfde dingen aan als Nederlandse steden, ook al verschilt de schaalgrootte. Ook daar wonen roze ouderen en gaan LHBT-jongeren naar school. Net als in Nederland kiezen deze steden ervoor om  specifieke aandachtspunten voor deze groepen op te nemen in hun reguliere lokale beleid’.

Deelnemers Rainbow Cities netwerk

De steden die aan het Rainbow Cities netwerk deelnemen zijn: Berlijn (Duitsland), Bergen (Noorwegen), Brussel (België), Dumphries and Galloway (Schotland), Genève (Zwitserland), Gent (België), Hamburg (Duitsland), Keulen (Duitsland), Madrid (Spanje), München (Duitsland), Turijn (Italië), Wenen (Oostenrijk) en Zürich (Zwitserland). Vanuit Nederland nemen Amsterdam, Den Haag, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht deel aan het netwerk. Steden uit heel Europa met een actief lokaal LHBT-beleid kunnen zich aansluiten om kennis en ervaringen uit te wisselen. MOVISIE coördineert het Rainbow Cities Netwerk in opdracht van het ministerie van OCW.

Op deze manier hoeft niemand het wiel opnieuw uit te vinden.

Lokaal LHBT-beleid in Nederland

Ook in Nederland ondersteunt MOVISIE gemeenten op het gebied van beleid voor lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders. Deze gemeenten zijn daardoor beter in staat om de veiligheid van LHBT-burgers te vergroten en een bijdrage te leveren aan de sociale acceptatie van seksuele diversiteit. MOVISIE ondersteunt ambtenaren en wethouders door advies op maat te geven over een plan van aanpak, over welke partijen betrokken kunnen worden bij de uitvoering en te ondersteunen bij de vorming van lokale allianties. MOVISIE ondersteunt de gemeenten ook als collectief via landelijke en regionale themabijeenkomsten.

Rainbow Cities newsletter
De focus van deze Engelstalige nieuwsbrief ligt op initiatieven, achtergronden en ontwikke-lingen rondom LHBT-beleid op lokaal en regionaal niveau. De nieuwsbrief is een initiatief van de Gemeente Amsterdam en het ministerie van OCW en verschijnt vier keer per jaar. Meld je aan voor de newsletter.