Tijd voor vitaliteit

Meer energie, passie en plezier in je werk. Stappenplan voor professionals in zorg & welzijn

Vitale mensen hebben meer plezier in hun werk, presteren beter en zijn minder vaak ziek. Lees in dit boekje hoe jij, als professional in zorg en welzijn, in drie stappen vitaler je werk kunt doen. Ook vind je er een spel om met collega’s te spelen om zo met nog meer energie, passie en plezier (samen) te werken. Je kunt het boekje gratis downloaden.

De drie stappen

In Tijd voor vitaliteit leggen we in drie stappen uit hoe je de vitaliteit in je werk vergroot:

  • Stap 1: Zorg goed voor jezelf 
  • Stap 2: Ken je energiegevers en –vreters
  • Stap 3: Vergroot je eigen invloed op het werk

Dit is vitaliteit

Vitaliteit gaat over levenskracht en levensenergie. Het begrip is afgeleid van het Latijnse ‘vita’ wat leven betekent. Vitaliteit duidt op het bruisen van energie, je sterk en fit voelen, lang en onvermoeibaar door kunnen gaan en beschikken over grote mentale veerkracht en doorzettingsvermogen.  Vitaliteit is een basisbehoefte. Elk mens wil zich graag prettig en energiek voelen. Waarom besteden we er dan vaak zo weinig aandacht aan?

Wat levert vitaliteit op?

In de sociale sector waar de medewerker veelal zelf het verschil uitmaakt, zijn vitale medewerkers noodzakelijk. Meer vitaliteit zorgt voor meer energie en plezier in je werk. Onderzoek wijst uit dat een vitale medewerker een positief effect heeft op zijn cliënten en collega’s, dat de kwaliteit van zijn werk toeneemt en dat het de binding met de organisatie versterkt.  Ook voor de organisatie zijn de effecten zichtbaar. Vitaliteit is kostenbesparend. Vitale medewerkers presteren beter, ze zijn fitter (minder ziekteverzuim) en zorgen voor betere organisatieresultaten.

Vier dimensies

Er zijn vier dimensies van vitaliteit:

  1. Hoofd: persoonlijke groei en ontwikkeling.
  2. Hart: zelfbewustzijn en goede samenwerkingsrelaties.
  3. Lichaam: balans tussen in- en ontspanning, fitheid.
  4. Ziel: betekenisvol en nuttig bezig zijn.

Door vitaliteit vanuit deze vier dimensies te benaderen, voorkom je een eenzijdige aanpak. De vier dimensies zijn namelijk onderling van elkaar afhankelijk en ze beïnvloeden elkaar. Als je bijvoorbeeld last hebt van je rug, kun je minder snel en creatief denken.