15 werkzame elementen bij de ondersteuning van inwoners, voor de toegang en de uitvoering

Wat werkt goed bij de ondersteuning van inwoners?

Inwoners hebben soms hulp nodig in hun dagelijks leven. Wat werkt goed bij de ondersteuning van inwoners? Waarmee zijn inwoners het best geholpen? We beschrijven vijftien elementen die belangrijk zijn in jouw werk als professional in het sociaal domein. Zo kun je inwoners die dat nodig hebben de juiste ondersteuning en zorg geven. Deze elementen komen uit jarenlang onderzoek en noemen we* ‘werkzame elementen’. Elk werkzaam element bestaat uit een uitleg en tips voor in de praktijk. Je kunt elk werkzaam element downloaden en samen met je team bespreken. Wat doen jullie al goed en waarmee willen jullie verder aan de slag?

Hoe zijn de werkzame elementen opgesteld?

De vijftien uitgewerkte elementen zijn het resultaat van jarenlang onderzoek naar wat goed werkt in de toegang tot en uitvoering van ondersteuning in het sociaal domein. Hierbij zijn we steeds uitgegaan van wat belangrijk is voor inwoners die ondersteuning nodig hebben.  

We zijn begonnen met het opstellen van een uitgebreide lijst van belangrijke elementen. Van deze elementen hebben we een korte beschrijving gemaakt. Deze lijst is voorgelegd aan inhoudelijk experts van de kennisinstituten van het programma Integraal Werken in de Wijk en aan collega's van het projectteam en teruggebracht tot vijftien elementen. We hebben gevraagd naar relevante literatuur en deze aangevuld met de bij ons bekende literatuur. Onder andere op basis van de uitgebreide online zoektocht naar literatuur, die eerder is gedaan is voor het onderzoek ‘Toegang in ontwikkeling’ (Movisie, 2023). Alle literatuur hebben we beoordeeld op relevantie en kwaliteit. Uit de gekozen literatuur hebben we de belangrijkste inzichten per element verzameld. Deze inzichten hebben we vervolgens aangevuld met praktijkkennis en ervaringskennis om ze toepasbaar te maken in de praktijk. Ruim dertig sociaal professionals, beleidsmakers, ervaringsdeskundigen en inwoners hebben meegelezen en feedback gegeven.  

Met dank aan alle geïnterviewde professionals, beleidsmakers, ervaringsdeskundigen en inwoners. En aan Thijs de Lange (journalist en ervaringsdeskundige) die redigeerde en Imre van den Dop (communicatieadviseur) die alle teksten op taalniveau B1 heeft gebracht.