Armoede beter begrijpen, verrijk je kennis in vijf dagen | Challenge Armoede 2023

Wil je armoede beter begrijpen en oorzaken en gevolgen van armoede aanpakken? Speciaal voor jou hebben we de ‘Challenge Armoede beter begrijpen, verrijk je kennis in vijf dagen’ ontwikkeld. Met slechts één korte opdracht per dag doe jij kennis op waarmee je armoede beter kunt begrijpen en agenderen. En spijker je je vaardigheden bij waarmee je mensen beter kunt ondersteunen.

In aanloop naar de wereldwijde dag tegen armoede op 17 oktober, organiseren wij in de week van 9 tot en met 13 oktober 2023 de ‘Challenge Armoede 2023 | Armoede beter begrijpen, verrijk je kennis in vijf dagen’. Elke dag staat in het teken van een ander thema met een daarbij passende opdracht. Iedere deelnemer krijgt deze automatisch toegestuurd. Meedoen kost maximaal een kwartier per dag.  

Schrijf je in! En leer meer over:

  • Dag 1: Oorzaken en gevolgen van niet rond kunnen komen
  • Dag 2: Stress en emoties bij armoede
  • Dag 3: Een oordeelvrije basishouding én de online Q&A met ervaringsdeskundigen
  • Dag 4: Wees er vroeg bij
  • Dag 5: Structurele problemen aanpakken: vergroot jouw cirkel van invloed

Aanmelden Challenge Armoede 2023

Opdrachten, tips en handvatten  

Thema dit jaar is: ‘Wat werkt wel?’ met nadruk op de inbreng van ervaringsdeskundigen. De Challenge verrijkt je met kennis over geldzorgen en -problemen, langdurige armoede en wat dit met mensen doet. We gaan in op oorzaken en gevolgen van niet kunnen rondkomen, stress en emoties bij armoede en schulden, het belang van vroegsignalering en de structurele oorzaken van armoede. Interessant voor uitvoerende professionals, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen. Maar ook voor studenten, beleidsmedewerkers en andere geïnteresseerden.   

'Vanaf morgen heb ik meer aandacht voor signalen en stel ik open vragen'

Waarom je de opdrachten zeker moet doen: 

  • Je spijkert op een laagdrempelige en snelle manier jouw kennis en vaardigheden over armoede  bij. 
  • Je krijgt zicht op de oorzaken en gevolgen van armoede, op dat waar je wel én geen invloed op hebt. 
  • Je leert, gebaseerd op de nieuwste inzichten, wat belangrijk is in het ondersteunen van mensen in armoede. 
  • Het is gratis. 

Wil je alvast een kijkje nemen? Bekijk dan dit werkboek van de Challenge Armoede 2022!

Online Q&A met ervaringsdeskundigen

Op woensdagochtend 11 oktober 2023 van 10:30 - 12:00 uur staat een online Q&A met ervaringsdeskundigen op het programma. Meld je aan en stel hen de vragen over waar jij in de praktijk mee worstelt. In het aanmeldformulier voor de Challenge Armoede 2023 kun je aangeven of je er wel of niet bij bent. 

Ga samen de uitdaging aan

Het is nog leuker om de challenge samen met collega’s aan te gaan! Schrijf je gezamenlijk in en bespreek de opdrachten in jouw team. 

Tip

Wil jij in jouw organisatie of regio ook aandacht besteden aan armoede? Bekijk deze webpagina van de HAN waarop verschillende tips worden gedeeld voor het organiseren van activiteiten die bijdragen aan bewustwording en delen van kennis. Zoals de 50euroweek. 

Week tegen Armoede van Hogeschool Arnhem en Nijmegen 

Wil je deze week nog meer kennis opdoen? Dat kan! De HAN organiseert van 9 tot en met 13 oktober 2023 de Week tegen Armoede. Met onder andere: 

Bekijk de website van de Week tegen Armoede voor meer activiteiten, zoals een theater over lage basisvaardigheden en armoede, een filmavond met nabespreking in de LUX of een interactie lunchsessie.  

Aanmelden Challenge Armoede 2023

Deze Challenge is een initiatief van Movisie in samenwerking met Week tegen Armoede (HAN), Associatie Wijkteams, Sociaal Werk Nederland, Armoedecoalitie Utrecht, Verwey-Jonker Instituut, het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en de Beroepsvereniging voor professionals in het sociaal werk (BPSW).

logo's van partners