Beleidsdag Sociaal Domein 2019

Oplopende tekorten, uitblijvende transitie: hoe kan het wel?

Op deze dag geven experts duiding van en richting aan het sociaal domein, én aan de plannen die het kabinet op Prinsjesdag een week eerder presenteert. Dit helpt jou bij het bepalen van beleid en strategie voor jouw organisatie.

Financiële tekorten, een transformatie die stagneert. De inzet was anders te gaan werken, maar het sociaal domein lijkt in een kramp te zitten. Welke beweging moet er gemaakt worden? En welk beleid past daarbij? Hoe zetten we meer in op preventie, op vroeg mogelijk adequaat ondersteunen, op tijdig signaleren.

Meer informatie

Tijdens de Beleidsdag Sociaal Domein, op de vierde dinsdag van september, geven vooraanstaande experts duiding van en richting aan het sociaal domein en aan de plannen die het kabinet op Prinsjesdag een week eerder presenteert. Met welke thema’s en ontwikkelingen heb je rekening te houden bij het maken van beleid en bij het bepalen van de strategie van jouw organisatie? Wat staat sociaal professionals te wachten in 2020?

Inhoudelijk programma

In plenaire bijdragen wordt ingegaan op bovenstaande vragen. ’s Middags kies je twee keuzesessies waarin bewezen succesvolle en vernieuwende voorbeelden over urgente sociale kwesties zich presenteren. Geen mooie woorden over anders werken, maar nuchtere praktijk. Zoek samen met hen en andere deelnemers uit het brede veld van het sociaal domein de verdieping. Tegen welke valkuilen liepen zij aan en welke resultaten boeken zij nu? Wat kun jij hiervan leren voor jouw werk en hoe kun jij met dergelijke initiatieven aan de slag in jouw gemeente?

Onder meer de volgende vragen worden besproken:

  • Hoe krijg je zo vroeg mogelijk adequaat ondersteunen wel van de grond?
  • Wat zijn de laatste inzichten rondom de financiële tekorten binnen gemeenten?
  • Hoe organiseer je de meerwaarde van ervaringsdeskundigheid, van informele netwerken?
  • Hoe zet je binnen je gemeente een stevige samenwerking op met die partijen die je nodig hebt?
  • Wat zijn lessen uit de filosofie bij het ontwikkelen van een participatiesamenleving?

Meld je aan