Bijeenkomst: Inwoners passend ondersteunen

Basishouding en samenwerking belicht

Iedereen kan in een kwetsbare positie terecht komen. Bijvoorbeeld door het verlies van een partner of werk of woning, door gezondheidsproblemen of door een (v)echtscheiding. Soms is dan (tijdelijk) ondersteuning of zorg nodig. Belangrijk is dat deze ondersteuning en zorg passend is en aansluit bij de uitdagingen, de behoeften en de mogelijkheden van de inwoner. Maar wat betekent dat in de praktijk? Hoe zorg je als professional, beleidsmaker of bestuurder ervoor dat deze ondersteuning en zorg in het sociaal domein toegankelijk, tijdig en samenhangend is?

In deze landelijke bijeenkomst gaan we dieper in op de basishouding en de domeinoverstijgende samenwerking. We kijken naar wat werkt als inwoners een vraag hebben voor hulp en ondersteuning, wat belangrijke en werkzame elementen zijn bij de uitvoering van de hulp en ondersteuning, welke rol cliëntondersteuners hierbij kunnen spelen, hoe professionals de omslag kunnen maken van (uitsluitend) individuele ondersteuning naar het gebruik maken van collectieve voorzieningen in de wijk en wat belangrijke elementen zijn bij de weerbarstige praktijk van bemoeizorg.  

Het is niet meer mogelijk je via het aanmeldformulier aan te melden. Wil je nog deelnemen? Stuur dan een mailtje naar evenementen@movisie.nl.

De focus ligt op wat werkt voor de inwoner

Ons vertrekpunt zijn inwoners met meervoudige of complexe problematiek die passend geholpen moeten worden. De focus ligt op wat werkt voor de inwoner. Waarmee zijn zij het meest en best geholpen? En wat vraagt dit van de sociale professional? Het gaat over de basishouding die van professionals wordt verwacht en de samenwerking met de inwoner, het huishouden en met andere professionals om tot passende en samenhangende ondersteuning te komen. En wat vraagt dit van het beleid als niet langer de systeemwereld met haar verschillende domeinen en wetten centraal staat? Het gaat over het ontschoten van de verschillende wetten en financieringsstromen om integraal en domeinoverstijgend werken mogelijk te maken. Onze doelgroep voor de bijeenkomst zijn dan ook de sociaal professionals en beleidsambtenaren binnen het sociaal domein.

Vanuit de verschillende onderzoeken en projecten van het programma Passende Ondersteuning zien we de noodzaak van een goede basishouding van de professional die samen met de inwoner, het huishouden en andere betrokken professionals een plan maakt om tot passende en samenhangende ondersteuning te komen. En we zien de noodzaak tot samenwerking met de inwoner en het huishouden, maar ook met de partners in de sociale basis, met de overheid en tussen verschillende afdelingen en over domeinen heen. Met deze dag willen we sociale professionals en beleidsambtenaren inspireren, handvaten bieden en uitdagen om na te denken wat in hun dagelijkse praktijk nodig is om inwoners (nog beter) passend te ondersteunen. Daarvoor hebben wij ook twee gastsprekers uitgenodigd, namelijk Anton Boonen van de Hogeschool Utrecht en Barbara Godwaldt ervaringsdeskundige.

Over de sprekers

Anton Boonen

 

Barbara Godwaldt

Dagvoorzitter 

Programma

Plenair belichten we het belang en de betekenis van de basishouding en het domeinoverstijgend samenwerken. Vervolgens gaan we in groepen uit elkaar. Er zijn vijf verschillende workshops en twee rondes. We sluiten de dag af met een verrassende en inspirerende afsluiting. Met een drankje kun je daarna nog napraten met de organisatie en de andere deelnemers.

12.30 – 13.00 uur: Inloop
13.00 – 14.00 uur: Plenaire opening ‘basishouding en samenwerken’; waar staat dat voor?
14.00 – 15.15 uur: Workshopronde 1
15.15 – 15.45 uur: Pauze
15.45 – 17.00 uur: Workshopronde 2
17.00 – 17.30 uur: Verrassende inspirerende afsluiting

Workshops (twee keuzemogelijkheden)

Collectief – samen aan de slag

Door Silke van Arum

Inwoners ondersteunen betekent niet uitsluitend een 1-op-1 aanbod van hulp of het aanbieden van specialistische zorg. Door gebruik te maken van voorzieningen in de wijk kunnen inwoners ook  in groepsverband ondersteund worden. Maar wat betekent collectief werken en wat is de meerwaarde voor inwoners? In deze workshop belicht Movisie de bevindingen van jaren onderzoek naar de sociale (wijk)teams en collectief werken. We kijken naar de betekenis van collectief werken en aan de hand van een praktijkvoorbeeld laten we de voordelen en uitdagingen van collectieve activiteiten zien.

De uitdagingen bij domeinoverstijgend samenwerken

Door Roos Scherpenzeel

Het wordt door iedereen belangrijk gevonden, maar toch lukt het onvoldoende om domeinoverstijgend samen te werken. Hoe komt dat? Wat betekent het? En verstaan we er hetzelfde onder? In deze workshop gaan we aan de slag met domeinoverstijgende samenwerking. We kijken naar de betekenis en aan de hand van een casus gaan we dieper in op dilemma’s en uitdagingen voor sociaal professionals. We formuleren oplossingen en kijken hoe professionals het beste met deze uitdagingen kunnen omgaan. Met als doel om zo de inwoner/cliënt nog beter te kunnen ondersteunen bij zijn of haar vraag.

Actief verwijzen naar de cliëntondersteuner

Door Bora Avrić 

Ken jij, als uitvoerende professional, de gemeentelijke cliëntondersteuner? En weet jij wat de cliëntondersteuner doet? Veel professionals weten nog onvoldoende hoe ze de cliëntondersteuner kunnen betrekken in hun werk. In deze workshop belicht Movisie het werk van een cliëntondersteuner en bekijken we op welke wijze een cliëntondersteuner samenwerkt met andere partijen in het sociaal domein en op welke manier deze samenwerking elkaar kan versterken.

Doen wat werkt 

Door Hilde van Xanten 

Weet jij, als uitvoerende professional of beleidsambtenaar, wat inwoners waarderen als ze ondersteuning nodig hebben? En weet jij welke basishouding daarbij belangrijk is? In deze workshop belicht Movisie haar resultaten van jarenlang onderzoek naar ‘wat werkt in de toegang en bij integrale ondersteuning’. We presenteren werkzame elementen en kijken daarbij specifiek naar de basishouding en de vraagverheldering. We kijken dan naar wat belangrijk is voor inwoners. We reiken tools aan en de randvoorwaarden die moeten worden ingevuld om zo te kunnen werken.

De krachtige en weerbarstige praktijk van bemoeizorg

Door Jeroen de Haan - Rissmann

Er zijn in elke gemeente inwoners, die weliswaar niet om hulp en ondersteuning vragen, maar die wél hulp en ondersteuning nodig hebben. Als er complexe en meervoudige problemen zijn, dan kan bemoeizorg een manier zijn om deze inwoners te bereiken. De praktijk van bemoeizorg is krachtig, maar ook weerbarstig. In deze workshop belicht Movisie verschillende praktijkervaringen van bemoeizorgteams. We belichten dilemma’s en uitdagingen uit deze praktijken. Ook kijken we naar oplossingen die in deze praktijken zijn gevonden.

Praktische informatie

  • Datum en tijd: 15 oktober 2024 van 13.00 - 17.30 uur
  • Locatie: Social Impact Factory, Vredenburg 40, 3511 BD Utrecht (nabij Utrecht CS)
  • Er is een aanvraag ingediend voor accreditatie van deze middag.
  • Aanmelden: Via onderstaand formulier 

Deze bijeenkomst is gekoppeld aan vier accreditatiepunten vanuit het Registerplein. Het is noodzakelijk dat je de hele bijeenkomst aanwezig bent en vooraf het registratienummer doorgeeft.