Conferentie 'Ik ben van mij'

9 november 2017

Hoe kun je jongeren weerbaar maken op seksueel gebied en grensoverschrijdend gedrag voorkomen? Tijdens deze conferentie staat ‘Ik ben van mij’ centraal. Een succesvolle methode die uitgaat van jongeren zelf. De conferentie is gratis, maar we vragen je wel aan te melden.

‘Ik ben van mij’ is gebaseerd op WE CAN Young. Een campagne waaraan 15 gemeenten de afgelopen vijf jaar hebben gewerkt. Via educatie, activatie en mobilisatie gaan jongeren aan de slag met seksuele wensen en grenzen. Uiteindelijk bedenken ze zelf kleine en grote acties. Alle ervaringen zijn gebundeld in de methode ‘Ik ben van mij’.

Voor wie

De conferentie is bedoeld voor iedereen die zich beroepsmatig bezighoudt met preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Van jongerenwerkers en sociale professionals tot gemeenteambtenaren, wethouders en intern begeleiders, zorgcoördinatoren, schooldirecteuren en docenten.

De dag

Het belooft een creatieve en interactieve dag te worden. Bezoekers gaan zoveel mogelijk zelf aan de slag om het succes van ‘Ik ben van mij’ zelf te ervaren. Jongeren spelen een hoofdrol: met een rap op het podium, bij de workshops, als ambassadeur tijdens de lunch en borrel. Je gaat naar huis vol inspiratie en kennis over preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Wat is er te doen?

  • Talks: van hoogleraren of andere experts, bijvoorbeeld over de werking van het puberbrein of de relatie tussen genderstereotypering en seksueel grensoverschrijdend gedrag.
  • Workshops over onder andere de 6 seksregels, de basis van ‘Ik ben van mij’, jongerentaal en –cultuur, sexting en de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij speciale doelgroepen.
  • Een wall of fame: Van een toneelstuk tot zadelhoesje en van rap tot filmpje. Een inspiratiemuur van alles wat jongeren zelf hebben bedacht.
  • Discussietafels: bezoekers gaan met elkaar in gesprek, welke ervaringen hebben zij, welke kansen zijn er voor Ik ben van mij in hun organisatie of gemeente?
  • Een paneldiscussie: Hoe kun je nu echt goed samenwerken aan seksuele weerbaarheid? Sociale professionals en experts en jongeren geven hun mening.

Datum: donderdag 9 november
Locatie: De Munt, Utrecht