Congres: Bestaanszekerheid als prioriteit

Strategieën en uitdagingen voor gemeenten

Gemeenten staan aan de frontlinie als het gaat om het waarborgen van de bestaanszekerheid. Op 7 november 2024 wordt tijdens het congres ‘Bestaanszekerheid als prioriteit’ van Binnenlands Bestuur het thema wantrouwen belicht, en zullen uiteenlopende lokale keuzes rondom bestaanszekerheid worden besproken.

Het financieel stutten en steunen van inwoners vraagt volop rugdekking van Den Haag, maar juist het rijk komt met knellende wetgeving en bezuinigingen op het gemeentefonds. Slimme strategieën zijn nodig zodat iedereen kan meedoen en ook gemeenten financieel gezond blijven.

Na de toeslagenaffaire blijft de belangrijke vraag: wie durft nog inkomensondersteuning en andere minimaregelingen aan te vragen? Veel gemeenten werken aan een creatieve aanpak om het wantrouwen weg te nemen en het armoedebeleid voor inwoners te vereenvoudigen. Maar hoe maak je het grotere gebruik betaalbaar? Sommige gemeenten zoeken de grenzen van de Participatiewet op. Ze rekken het minimabeleid op met ruimere regels rondom verrekeningen, giften en schuldhulp. Zijn hierbij lokale verschillen acceptabel? Of is bestaanszekerheid hiervoor te belangrijk en te urgent?

Tijdens het congres 'Bestaanszekerheid als prioriteit' is er aandacht voor inkomen, werk, schulden en participatie. En we duiken de wijken in, naar plekken en projecten waar met creativiteit en lef successen worden geboekt en mensen in kwetsbare situaties weer zijn gaan meedoen.

Bekijk het volledige programma en meld je aan

Twee deelsessies van Movisie

Movisie is één van de partners van het congres en verzorgt twee deelsessies.

Een streep door schulden

Een andere manier van kijken naar schulden is nodig om te kunnen werken aan een duurzame en structurele aanpak. Tijdens deze sessie neemt Marc Mulder, senior ervaringsdeskundige bij Movisie, je mee hoe schuldenproblematiek eruitziet als je deze bekijkt vanuit de inwoner met schulden. Deze sessie is handig voor wie beter wil begrijpen waarom een oplossing voor schuldenproblematiek zolang uitblijft. Door te kijken vanuit de mensen zelf krijg je verrassende inzichten en oplossingen. Marc Mulder adviseert organisaties, gemeenten en de landelijke overheid over de aanpak van armoede en schulden.

Waardevol werk initiatieven in de buurt

Een bijzondere ontwikkeling is de opkomst van informele kleinschalige initiatieven die werken aan een inclusievere arbeidsmarkt. Overal in Nederland steunen zij lokaal de ontwikkeling en groei van mensen die langdurig aan de zijlijn van de samenleving staan. De mensen die zij bereiken willen graag waardevol werk doen en participeren in stapjes, soms ook richting arbeidsmarkt. Deze initiatieven blijken vaak een sleutel tot innovatie om de afstand tot de arbeidsmarkt te overbruggen. Hoe kan jouw gemeente daarop aanhaken? Anna van Deth, expert van Movisie, laat je in deze workshop anders kijken naar sociale posities en werk. En je maakt kennis met initiatiefnemers uit de praktijk.