Congres Jongeren en seksueel geweld

Jongeren lopen meer dan kinderen en volwassenen risico slachtoffer te worden van seksueel geweld. Op het congres Jongeren en seksueel geweld, op 6 februari krijg je van sprekers uit de praktijk en wetenschap de laatste inzichten rondom het signaleren, bespreekbaar maken en aanpakken van seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag.

Wat zijn de huidige uitdagingen voor 12- tot 23-jarigen rond hun seksuele ontwikkeling en de risico’s op seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld? En wat betekent het om op te groeien met flirten en experimenteren via whatsapp, sexting en online grooming?

Aanmelden

Cultuursensitief werken

De prevalentie en aard van seksueel geweld is anders bij jongeren met een migratieachtergrond. Bij de behoefte aan steun en de vorm van hulp speelt afkomst en religieuze achtergrond een rol. Het is dan ook noodzaak om inzicht te hebben in cultuursensitieve hulpverlening en traumaverwerking. Wat houdt dit in? En hoe rust je hulpverleners toe om diversiteitsensitief te kunnen werken? En hoe waarborg je dat hulpverlening bij seksueel geweld ook echt aansluit?

Pinar Okur (Rutgers) deed onderzoek naar de rol van etniciteit bij seksueel geweld onder jongeren en Hanan Nhass (Movisie) heeft een verkenning gedaan naar ondersteuning van moeders en tienermeiden met een Marokkaans-islamitische achtergrond bij het voorkomen en aanpakken van shame sexting. Onder leiding van de dagvoorzitter vertellen zij meer over hun inzichten en gaan met het publiek in gesprek.

Verder leer je deze dag onder meer:

  •     Wat de risico’s zijn van het gebruik van sociale media;
  •     Wat het belang is van maatwerk bij de behandeling van jeugdige plegers;
  •     Welk effecten alcoholgebruik heeft op seksueel gedrag;
  •     Over de verschillen in aanpak van behandeling tussen meisjes en jongens.

Dit congres is geschikt voor iedereen die werkzaam is met jongeren.

Aanmelden