Congres: Samenwerken met de mantelzorger

Nederland kent meer dan vijf miljoen mantelzorgers en dat worden er in de toekomst alleen maar meer. Of we het willen of niet, mantelzorg is de hoeksteen van ons zorgsysteem. Zonder mantelzorgers draait Nederland in de soep. Mantelzorg is één van de grootste maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. Hoog tijd dus om het onderwerp eens flink door te lichten in een speciaal congres op 13 september 2023.

Hulp voor de mantelzorger

Als een mantelzorger hulp probeert te vinden, komt hij/zij in de onoverzichtelijke jungle van het zorgsysteem terecht. Hoe en waar de mantelzorger hulp vraagt, is afhankelijk van de hulpvraag. Binnen één hulpvraag kan de vergoeding onder verschillende potjes vallen (WMO, WLZ, zorgverzekeraar). Mantelzorgers zijn niet thuis in het systeem en dit levert naast de zorg veel stress op bij mantelzorgers.

Samenwerking tussen zorgverlener, mantelzorger en cliënt

Als zorgverlener liggen nu en in de toekomst steeds meer kansen in de samenwerking met het netwerk van de cliënt, dat vraagt wel een andere rol van jou. Wat heeft een mantelzorger nodig, maar ook wat heb jij als zorgverlener nodig voor een betere samenwerking? Hoe kom je op een goede manier met elkaar in gesprek? Wat kan je van een mantelzorger wel/niet vragen, en hoe kan hij/zij beter omgaan met de cliënt? Zomaar vragen die jij tegenkomt in jouw dagelijkse werk.

Tijdens dit congres zullen Roos Scherpenzeel en Tara Knegt vanuit Movisie een workshop verzorgen over inclusieve mantelzorgondersteuning in de wijk.

Lees hier meer en meld je aan