Congres Het wijkteam onder de loep

Van wijkactiviteit tot probleemgezin, je bent als zorgprofessional in het wijkteam het eerste contact met de burger. Sinds de nieuwe WMO in 2015 hebben vrijwel in elke gemeente wijkteams in verschillende varianten hun intrede gedaan. Over de ontwikkeling, het beleid, budgettering en samenwerking is in de praktijk van wijkteams nog veel te doen.

Veel leden van het wijkteam zijn nog steeds op zoek naar een werkzame manier om samen te werken in een team van sociaal werkers en specialistische hulpverleners. Samen moet je je immers inzetten om cliënten en burgers zo goed mogelijk te ondersteunen. Samenwerking vraagt tijd en investering. En juist aan tijd lijkt vaak een tekort. Veel wijkteams wordt verweten te weinig tijd te hebben voor kwetsbare gezinnen en niet laagdrempelig of zichtbaar in de wijk te zijn. Sociaal werkers komen niet voldoende toe aan welzijnswerk. En steeds meer gemeenten lopen op tegen een tekort op bijvoorbeeld WMO en Jeugd. In Leeuwarden is hierdoor het budget voor wijkteams al gehalveerd.

Het wijkteam ligt onder de loep! Hoe gaan we de taaie werkelijkheid waarmee wijkteams te maken hebben ombuigen naar een betere praktijk?

Deze dag leer je:

  • Hoe je de zogenoemde geïntegreerde hulpverlening in de praktijk brengt.
  • Waarom het zo essentieel is dat wijkteams meer doen dan zorgverlening aan individuele mensen of gezinnen.
  • Hoe je omgaat met verschillen in professionele achtergrond en visie op wat de cliënt/burger nodig heeft.
  • De werkwijze en visie van professionals binnen én buiten wijkteams op elkaar laten aansluiten.
  • (Nieuwe) aanpak omtrent participatie en inclusie van (kwetsbare) burgers verbeteren.

Praktisch

Datum: 22 mei 2018
Locatie: Reehorst, Ede
Tarieven: € 249 (Regulier), € 199 (collega)
Aanmelden en programma: Deze dag wordt georganiseerd door Zorg+Welzijn. Movisie is kennispartner.

Programma en aanmelden