Doe kennis en inspiratie op om mensen met een beperking in jouw gemeente aan vrijwilligerswerk te helpen!

11 januari 2018

Tijdens deze inspiratiebijeenkomst op donderdag 11 januari gaan we op een informele manier met elkaar in gesprek over wat er nodig is om de vraag naar vrijwilligerswerk van mensen met een beperking te kunnen invullen. Wat doe jij hier al in? Welke vragen heb je? Wat gaat er goed? Waar loop je tegenaan? Kunnen wij vanuit Movisie iets voor jou betekenen? Het is de bedoeling dat deelnemers (gemeenten, vrijwilligerscentrales en sociale professionals) na afloop geïnspireerd weggaan met waardevolle informatie en tips om in hun eigen werk toe te passen.

Een inclusieve samenleving betekent dat iedereen kan meedoen. Voor mensen met een beperking is dat niet vanzelfsprekend. Als we kijken naar vrijwilligerswerk, dan zien we dat slechts 9% van de mensen met een licht verstandelijke beperking vrijwilligerswerk doet tegenover 36% van de totale bevolking. Meer mensen met een beperking zouden graag meedoen, maar weten niet hoe. Daar ligt dus een uitdaging om op te pakken! Het doen vrijwilligerswerk zorgt voor meer zelfvertrouwen, contacten en structuur in het leven.

Als je wilt dat ook deze groep kan meedoen en een passende vrijwilligersplek vindt, dan is deze bijeenkomst iets voor jou!

Vanuit Movisie delen wij de kennis vanuit het project ‘Talenten samen benutten’ waarmee via een ketenaanpak mensen met een beperking geplaatst zijn in Deventer, Almere en Zaanstad. Dit project is ontwikkeld en uitgevoerd met zorgorganisaties Heliomare en MEE IJsseloevers. De ervaringen die zijn opgedaan staan ook beschreven in de inspiratiebundel Talenten samen benutten.

Het programma

  • Kennismaking en weten van elkaar op welke wijze je bezig bent met het thema vrijwilligerswerk doen met een beperking.
  • Korte informatie over de aanpak en opbrengsten van het project ‘Talenten samen benutten’.
  • Uitwisseling waarin vragen en waardevolle ervaringen aan de orde komen die belangrijk zijn om te delen.
  • We verzorgen een hapje en drankje tijdens de bijeenkomst.

Deelnemers

Deze bijeenkomst is bedoeld voor bijeenkomst voor gemeenten, vrijwilligerscentrales/organisaties en professionals van welzijns- en zorginstellingen. We nodigen gemeenten en organisaties uit die ervaring hebben met de doelgroep of die juist meer willen weten hoe ze dit kunnen aanpakken. De koplopers en de nieuwsgierigen!

Aanmelden

De bijeenkomst vindt plaats op 11 januari 2018 van 16.00-18.00 uur, bij Movisie in Utrecht. Je kunt je tot 4 januari 2018 aanmelden bij Mirjam Andries: m.andries@movisie.nl. Deelname is gratis. Een week van tevoren ontvang je een bevestiging met routebeschrijving. Het aantal plekken is beperkt. Meld je dus snel aan!

Ondersteuning voor uw project?
Movisie coördineert in opdracht van het ministerie van VWS het project ‘Thuis in de wijk’. Hierbij  ondersteunen we 6 tot 10 lokale- of regionale praktijk verbetertrajecten die als doel hebben dat mensen zich thuis voelen in hun wijk. We ondersteunen met de doorontwikkeling en implementatie van aanpakken (zowel inhoudelijk als qua procesbegeleiding). Tijdens de bijeenkomst vertellen we hierover graag meer.