‘Doing right’: effectiever voorlichten over LHBTI

23 februari 2018

Geef jij vanuit een LHBTI-organisatie voorlichting over seksuele- en genderdiversiteit op scholen? Of verzorg je educatie over LHBTI in zorg en welzijn? En wil je graag weten hoe je nog meer effect kunt bereiken? Kom dan op vrijdagmiddag 23 februari naar Utrecht! We gaan dan met elkaar in gesprek over wat werkt (en wat niet!) om de acceptatie van LHBTI te vergroten.

Je krijgt praktische tips op basis van de nieuwste wetenschappelijke kennis én andere voorlichters vertellen over hun aanpak. Movisie presenteert die middag een handzaam boekje over wat werkt bij voorlichting, training of andere vormen van educatie.

Met bijdragen van onder andere: Sex Matters, Schiedams Lef en Box of Chocolates, School en Veiligheid, Radar, School en Veiligheid, Inspraak Orgaan Turken, Theater AanZ en Marten Bos en El-houssaine Hmimou. Ook wordt die middag een nieuw onderzoek gepresenteerd door dr. Florien Cramwinckel over het effect van voorlichtingen op de houding ten aanzien van LHBTI’s. Dagvoorzitter is Sergio Belfor.

Voor wie: Vrijwilligers van LHBTI-organisaties en vrijwilligers en professionals van maatschappelijke organisaties die de LHBTI-acceptatie willen vergroten.
Wanneer: Vrijdag 23 februari, 13.00 uur.
Waar: Witte Vosch, oudegracht 46, Utrecht: in het centrum en op loopafstand van Utrecht Centraal.

Programma

13.00 uur: Welkom voorzitter: Sergio Belfor.
13.15 uur: Presentatie Afiah Vijlbrief en Hanneke Felten van Movisie: praktische tips om vooroordelen te verminderen.
13.45 uur: Theater ID: een voorproefje van hun nieuwe theaterstuk. In gesprek over de meerwaarde van theater bij voorlichting over LHBTI.
14.00 uur: Naar de workshopruimten en korte pauze.
14.15 uur: Workshops
15.15 uur: Korte pauze
15.30 uur: Panel met inleiding door dr. Florien Cramwinckel o.a. leiding van voorzitter Sergio Belfor. Met o.a.: Ahmet Azdural, voorzitter consortium zelfbeschikking & Inspraak Orgaan Turken, Marinus Schouten van School en Veiligheid, Karlijn van der Boon van Radar, Koen van Dijk van COC Nederland.
16.30 uur: Aanbieding boekje ‘Doing Right’ aan de minister
16.45 uur: Borrel

Workshops

Diversiteitscirkel: in gesprek over diversiteit
Marten Bos geeft al jaren trainingen en workshops over diversiteit: niet alleen over seksuele voorkeur maar over diversiteit in de volle breedte. Elhoussaine Hmimou is een ervaren jongerenwerker, die werkt met diverse groepen en zich specialiseert in trainingen over diversiteit. Marten en Elhoussaine leggen in deze workshop de Diversiteitscirkel uit: een methode om mensen in gesprek te brengen over die brede diversiteit en om elkaar echt te leren kennen.

Voorlichten met een diverse groep
Deze workshop wordt gegeven door Sex Matters: een enthousiaste jonge groep mensen van diverse afkomst en seksuele voorkeuren en genders. Op onder meer Mbo's laten zij gezamenlijk zien dat je goed met elkaar kunt omgaan, ook al verschil je van elkaar. Zij vertellen hoe zij zijn begonnen en hoe ook jij tot een diverse voorlichtingsgroep kunt komen.

Verhalen en literatuur: met kinderen in gesprek over seksuele- en gender diversiteit
Deze workshop wordt gegeven door ‘Schiedams lef’. Dit zijn Sandy en Carolien: Sandy is docent omgangskunde en Carolien is leerkracht in het basisonderwijs en schrijft kinderboeken. In deze workshop leren zij jou hoe je boeken kunt inzetten in voorlichting over LHBTI.

De kunst van het vertellen: je ervaringsverhaal zo levendig mogelijk vertellen
Boeiende en meeslepende verhalen vertellen: dat is wat de acteurs van Box of Chocolates goed kunnen. In deze workshops leren zij jou een aantal van hun vaardigheden en leer jij de tips en trucs van de kunst van het verhalen vertellen. Hiermee kun jij jouw ervaringsverhaal nóg aansprekender vertellen.