Hoe kom je als sociaal professional in contact met ouderen?

deel 1

De komende jaren wordt het steeds belangrijker ouderen te motiveren om mee te blijven doen aan onze samenleving. Maar hoe leg je als professional of vrijwilliger het eerste contact? Hoe bereik je ouderen? Movisie organiseert dit najaar twee bijeenkomsten om kennis te delen én op te halen over het bereiken van ouderen. Daarin werken wij samen met de partners van het netwerk BeterOud en ook met FNO.

Het is van deze tijd om goed te luisteren naar ouderen. Wat zijn hun wensen en verlangens? Wat willen zij wel of juist niet en welke belemmeringen ervaren zij om gebruik te maken een zorg- of activiteitenaanbod? Kennis verzamelen hierover geeft richting aan het aanbod dat bijdraagt aan het verminderen van eenzaamheid onder ouderen of hen over streep helpt meer te bewegen. Ook het tijdig gebruik maken van zorg kan een grotere zorgvraag voorkomen.  Meedoen aan (sociale) activiteiten en gebruik maken van zorgaanbod helpt ouderen op een prettige manier oud worden in hun eigen buurt. Dat is van belang wanneer ouderen langer thuis blijven wonen. De bijeenkomst op 10 oktober is een bijeenkomst waarin we samen gaan verkennen hoe we ouderen kunnen bereiken.

Programma

 • Opening, welkom en kennismaking
 • Verkenning over het thema; waarom willen we ouderen betrekken? Wat weten we al? Wat niet? Om welke ouderen gaat het? (Els Hofman adviseur bij Movisie en lid van BeterOud)
 • Korte presentaties over:
  • Werving voor aanbod rond meer bewegen voor ouderen (Jolanda de Zeeuw, projectleider Kenniscentrum Sport en Bewegen)
  • In contact komen met migrantenouderen om te horen wat een rol speelt bij eenzaamheid  (Joline Verloove, communicatieadviseur Movisie)
  • Georganiseerde ouderen: wat is hun rol en betekenis?
  • Bevindingen uit het project doortrappen over hoe ouderen te informeren over veilig gedrag op de fiets (Amete van den Berg, social design bij bureau Ideate)
 • Het tweede deel van de bijeenkomst wisselen we in kleinere groepen kennis en ervaringen uit met elkaar.
 • We sluiten af om 12.30 en desgewenst een informeel samenzijn met een  lunch.

Voor wie?

Iedereen die het belang inziet van dit onderwerp en kennis wil halen en brengen. Zoals sociale professionals die met ouderen werken, (vrijwillige) ouderenadviseurs, aanbieders van zorg en ondersteuning thuis.

Datum en locatie

10 oktober 10.00 tot 12.30 in de Social Impact Factory, Vredenburg 40, 3511BD Utrecht

Aanmelden

Deelname is gratis, maar aanmelden verplicht. Vul het formulier onderaan deze pagina in.

Kom je ook naar het vervolg op 13 november?

Aanmelden Deel 2

Let op! Kun je tevergeefs niet bij zijn? Zorg dan dat we je afmelding langer dan 24 uur van tevoren ontvangen. Doe je dit niet, dan wordt er een bijdrage in rekening gebracht.

Leerbijeenkomst het bereiken van ouderen 10 oktober