Inspiratie- en kennisdag Tussen wil en wet 2018

Werken aan werk voor iedereen

Movisie, Cordaid, Stimulansz en het net opgerichte Landelijk Netwerk Sociaal Coöperatief Ondernemen (LANSCO) nodigen je van harte uit voor de inspiratie- en kennisdag ‘Tussen wil en wet 2018’ op vrijdag 28 september in Utrecht.

In samenwerking met de Sociale Alliantie en StadsLAB033 delen we met elkaar inspirerende voorbeelden, ervaringen en initiatieven om werk voor iedereen mogelijk te maken. En wat er binnen de huidige wet- en regelgeving mogelijk is om dat te realiseren. Deze bijeenkomst is een vervolg op de vorig jaar gehouden conferentie: ‘Tussen wil en wet, ondernemen met een uitkering’.

Participatie, meedoen, werken, het benutten van eigen kracht, dragen van eigen verantwoordelijkheid. Het zijn voor mensen belangrijke elementen voor een gelukkig en zinvol leven. Ook voor mensen voor wie dit minder vanzelfsprekend is omdat de arbeidsmarkt een grote afstand heeft tot deze mensen. Zeker als deze mensen hieraan zelf vorm en inhoud geven ontstaan er prachtige initiatieven met veel energie en resultaat.

Op vrijdag 28 september kun je je een hele dag laten inspireren en informeren rondom het thema ‘Werken aan werk voor iedereen’. We delen mooie voorbeelden, aanpakken, ontwikkelingen en ervaringen. Je hoort verhalen van ondernemende mensen, praktijkvoorbeelden van sociale coöperaties, experimenterende organisaties en gemeenten. Jos Verhoeven, directeur van Start Foundation, deelt zijn visie op de parallelle arbeidsmarkt. Ook reiken wij je instrumenten en aanpakken aan die je kunt inzetten voor nieuwe werkwijzen en het durven benutten van de ruimte binnen  de wet- en regelgeving. En natuurlijk hebben we aandacht voor onderzoek van de impact en maatschappelijk effect van al deze mooie initiatieven. Dit alles vindt plaats in de Social Impact Factory, Vredenburg 40 in Utrecht.

Key-note spreker Jos Verhoeven, Start Foundation: 'Er dreigen weer tekorten op de arbeidsmarkt, terwijl we weten dat niet iedereen aan het werk zal komen. We hebben namelijk een A-economie waar alleen de beste, slimste en meest productieve mensen mee kunnen doen. Het perspectief voor laagopgeleide ouderen, arbeidsgehandicapten, ex-gedetineerden enzovoorts is heel mager. Wij zien vanuit Start Foundation kansen in het creëren van een zogeheten parallelle arbeidsmarkt, die naast, en dus niet gescheiden van, de reguliere economie en arbeidsmarkt staat'. Tijdens de bijeenkomst zal Jos Verhoeven dit toelichten.

Programma

De dag start om 10.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur) en eindigt om 17.00 uur. Jos Verhoeven, directeur Start Foundation, start met een keynote over de parallelle arbeidsmarkt. Daarna kun je gedurende de dag in drie rondes workshops of sessies kiezen. De markt van sociale coöperaties is de hele dag te bezoeken en tijdens de sessies of workshops kun je ook persoonlijk in gesprek.

Workshops en sessies:

  • Cordaid presenteert een workshop over ondernemen met statushouders in een sociale coöperatie.
  • Stimulansz neemt je mee in de wereld van wet- en regelgeving bij ondernemen in de bijstand en laat zien hoe de Omgekeerde toets hierbij kan helpen.
  • Stock 5, Movisie en Stimulansz presenteren het gloednieuwe handboek Coöperatief bewonersbedrijf over ONS label in Breda en verspreiding van deze werkwijze elders.
  • Movisie laat je aan de hand van het Participatiewiel ervaren hoe je kunt werken aan integraal beleid, waarbij de mens centraal staat.
  • LSA bewoners geeft een workshop over de Right to Challenge en Right to Bid en wat dat voor kansen en mogelijkheden biedt voor gemeenten en initiatieven.
  • De Sociale Alliantie laat zien hoe je als gemeente kunt werken met het sociaal aandeelhouderschap en het bijzonder statuut.
  • Aandacht werkt en lijkt rendabel. Dit is één van de uitkomsten van het evaluatieonderzoek naar de Zoete Kruimels, één van de Zoetermeerse proeftuinen.
  • StadsLAB033 en Movisie nemen je mee in de zoektocht naar het meten van impact en maatschappelijk effect. Hoe doe je dat? Wat zijn de mogelijkheden?
  • Experts/scharrelondernemers Erna Smeekens (De Vrije Uitloop) en Jessica de Ruiter (De Blauwe Paraplu) vertellen over hun ervaringen, tips en tricks.
  • Op de markt van Sociale Coöperaties kun je winkelen voor nog meer ideeën en producten.

 

Bekijk hier alle workshops met toelichting

 

Voor wie?

Gemeenteambtenaren, wethouders, sociale professionals, financiers en andere geïnteresseerden.

Kosten

€150 ex. btw.

Aanmelden

Aanmelden kan hieronder via het aanmeldformulier onder aan deze pagina.

Meer informatie?

Voor meer informatie, neem contact op met Mirjam Andries van Movisie, 06 554 406 31.

Aanmelden Inspiratie- en kennisdag Tussen wil en wet 2018