Landelijk Congres Cliëntondersteuning op weg naar 2022

Leren delen en inspireren

Op woensdag 9 oktober organiseren de VNG, Ieder(in), de Koepel Adviesraden Sociaal Domein en Movisie het landelijk congres onafhankelijke cliëntondersteuning ‘Op weg naar 2022: leren, delen & inspireren’ in het Akoesticum in Ede.

Let op: dit congres is vol! Het maximale aantal deelnemers is bereikt.

Gemeenten hebben de plicht om inwoners hulp te bieden bij het wegwijs maken in en de toegang tot zorg en ondersteuning. Onafhankelijke cliëntondersteuners moeten daarin voorzien, terwijl in de praktijk dat nog niet overal even goed geregeld is. Inmiddels zijn 28 koplopergemeenten druk bezig met het doorontwikkelen van cliëntondersteuning. Daarnaast staat het thema hoog op de landelijke én lokale agenda. Tijdens dit congres kijken we vooruit naar 2022 met volop ruimte voor innovatie, goede praktijken en inspirerende gedachten!

Voor wie?

Voor iedereen die betrokken bij het beleid of uitvoering van cliëntondersteuning. Dus ben je als bestuurder, ambtenaar, of medewerker van een zorgkantoor betrokken bij de ontwikkeling van beleid en uitvoering van onafhankelijke cliëntondersteuning? Ben je werkzaam als cliëntondersteuner of bij een organisatie die deze taak uitvoert? Of werk je samen met cliëntondersteuners? Maak jij je als cliënt- of inwonersvertegenwoordiger sterk voor goede cliëntondersteuning? Dan vragen we jou om deel te nemen aan het congres!

Programma

Tijdens het congres starten we met een korte plenaire inleiding. Daarna kies je zelf welke workshops, lezingen, praktijkvoorbeelden, speeddates met experts of bouwsessies jij wilt bijwonen. Drie themalijnen staan in het programma centraal:

  • Bekendheid & communicatie: wat kun je doen om de bekendheid van cliëntondersteuning onder inwoners te vergroten?
  • Levensbreedheid & afbakening: waar begint cliëntondersteuning en waar houdt het op? En wat zijn succesvolle initiatieven voor specifieke groepen inwoners?
  • Samenwerking & inwonersparticipatie: hoe werk je samen (gemeente, aanbieders, inwoners) aan goede cliëntondersteuning? En op welke manieren vullen formele en informele cliëntondersteuners goed aan?

‘Superbezoekers’ zijn Rick Brink minister van gehandicapte zaken, Janny Bakker bestuurder Movisie, en MensenrechtenMens 2018 Edo Paardekooper Overman.

Lees meer over het programma

Aanmelden kan onder aan deze pagina.

Aanmelden landelijk congres cliëntondersteuning