Landelijke bijeenkomst De toegang andersom

Let op: De bijeenkomst is volgeboekt. Je kunt je alleen nog aanmelden voor de reservelijst.

Uitgaan van de inwoner, echt luisteren en buiten de lijntjes kleuren voor een goed resultaat: we weten het wel. Maar waarom lukt het dan niet altijd? Waar loopt de uitvoeringsmedewerker vast? Wat is voor inwoners belangrijk en hoe houden zij regie? Wanneer neemt rechtmatigheid het over van menselijkheid? En wat vraagt het van de beroepshouding om te doen wat nodig is, samen met de inwoner? Op onze landelijke bijeenkomst delen we ervaringen en inzichten over de shift van wij-zij naar wij-samen. Met het inwonersperspectief als basis maak je de vertaalslag naar jouw eigen praktijk: wat kun jij morgen daadwerkelijk anders doen, voor een betere toegang?

Ben je als professional betrokken bij de toegang sociaal domein, in uitvoering, beleid of bestuur? Of zet je je als inwoner, ervaringsdeskundige of medewerker van een cliëntenorganisatie in voor een betere toegang sociaal domein? En wil je ervaringen, successen en uitkomsten van nieuwe studies en lerende praktijken uitwisselen? Op maandag 11 december 2023 is de landelijke bijeenkomst De toegang andersom, die Movisie samen met de VNG organiseert. 

Op 16 mei 2022 kwamen professionals uit het land, die betrokken zijn bij de toegang sociaal domein, bij elkaar om de balans op te maken tijdens de eerste landelijke bijeenkomst Een betere toegang voor inwoners in het sociaal domein. Nu, ruim 1,5 jaar later is het tijd voor een vervolg, waarin we samen de volgende stap willen zetten: van uitdagingen, visie en plannen naar concrete en uitvoerbare oplossingen waar inwoners iets van merken.

Rode draad: inwonersperspectief en uitvoeringskracht versterken 

Dagvoorzitter Renate Richters
Richters (VNG, voormalig wethouder Eindhoven en nauw betrokken bij het Verbetertraject Toegang) neemt ons mee in de recente ontwikkelingen rondom de toegang. We interviewden haar in 2022

Workshops
We hebben twee rondes met een breed scala aan workshops: 

 • Diverse gemeenten (o.a. Oosterhout, Apeldoorn en Houten) nemen je mee in hoe zij hun toegang verbeteren, organisatorisch en in de uitvoering met inwoners 
 • Ervaar hoe een nieuwe werkwijze werkt, wat gelijkwaardigheid en nabijheid betekenen voor een inwoner, wat ‘doen wat nodig is’ betekent voor je manier van werken en de organisatie 
 • We verdiepen op thema’s als regie, brede vraagverheldering, begrijpelijkheid , samenwerking met cliëntondersteuners en de (samen)werkrelatie tussen professional en inwoner.

Theater
Theatergroep Amsterdams Allooi speelt door het programma heen scenes uit hun voorstelling ‘Kan ik iets voor je doen’: verhalen over de wanhoop en verwarring bij de burger en onmacht van het systeem hiermee om te gaan. 

Een betere toegang voor inwoners in het sociaal domein

Diverse gemeenten zijn aan de slag gegaan met het verbeteren van de toegang. Movisie organiseerde vanaf 2020 in samenwerking met de VNG en cliëntorganisaties diverse verbetertrajecten Toegang. Gemeenten werken in deze trajecten aan een voor inwoners merkbaar verbeterde toegang tot hulp en ondersteuning binnen het sociaal domein. Dit doen ze door lokaal te leren en verbeteren. Gemeenten formuleren in samenspraak met stakeholders, inwoner(vertegenwoordigers), uitvoering en management hun eigen verbeteropgaven en actieplan. 

Programma landelijke bijeenkomst

Het programma wordt de komende tijd nog verder uitgewerkt en dit zullen we op deze pagina en in onze nieuwsbrief delen. Dit is wat we al weten over de dag:

 • Maandag 11 december 2023 
 • 9.30-10.00 uur: inloop en inschrijven workshops 
 • 10.00 uur: start plenair programma 
 • Ronde 1 workshops 
 • Lunchpauze 
 • Ronde 2 workshops 
 • Plenair programma  
 • 15:30 – 16:00 uur: napraten, informatiepunt en netwerken met drankje en hapje 

Hier lees je alvast de inhoud van de workshops

Locatie 

Cursus- en vergadercentrum Domstad,  
Koningsbergerstraat 9, Utrecht 
Op loopafstand van Utrecht CS 

Voor wie

Deze bijeenkomst is voor professionals die betrokken zijn bij de toegang sociaal domein (uitvoering, beleid en bestuur), inwoners en cliëntenorganisaties. 

Bijeenkomst is vol

De bijeenkomst is helaas volgeboekt, je kunt je alleen nog aanmelden voor de reservelijst via onderstaand formulier. Mocht er een plekje vrijkomen, dan hoor je dit van ons.

Je kunt je niet vooraf aanmelden voor de workshops, dit kan bij binnenkomst op de dag zelf.