Leerbijeenkomst: Mensen met een LVB doen mee in de wijk

Op dinsdag 7 september van 15.00 tot 17.00 uur organiseren we een inspirerende bijeenkomst waarin we leren van het initiatief De Buurtkoffie. De Buurtkoffie in Utrecht is een plek in de wijk waar buurtbewoners, met diverse achtergronden, elkaar wekelijks en laagdrempelig kunnen ontmoeten. Een plek waar mensen in een kwetsbare positie, zoals mensen met een licht verstandelijke beperking, zich welkom voelen en waardevolle contacten opdoen.

Bewoners uit de wijk komen naar De Buurtkoffie voor een kopje koffie, een gezellig praatje, om lekker te lachen, een spelletje doen, maar vooral voor het opdoen van waardevolle sociale contacten. Welzijnsorganisaties de Wilg, DOCK en Buurtteam maken De Buurtkoffie mogelijk. Zij doen dat vanuit een gedeelde visie en werkwijze om groepsaanbod mogelijk te maken voor mensen in een kwetsbare positie. Het uitgangspunt is om eigenaarschap vanuit bewoners bij de Buurtkoffie zoveel mogelijk te stimuleren, zodat De Buurtkoffie van en voor de bewoners wordt.

De Buurtkoffie biedt sociaal professionals de mogelijkheid om meer inwoners met een hulpvraag te bereiken, om hen in beeld te houden en te signaleren wanneer extra inzet nodig is.

Movisie deelt in deze leerbijeenkomst de bevindingen uit het Verbetertraject met Buurtkoffie. Welke impact heeft de Buurtkoffie op sociale contacten en zelfstandigheid van mensen met LVB?

Voor wie

Voor beleidsmedewerkers, professionals in zorg en welzijn en andere geïnteresseerden die betrokken zijn bij het bevorderen van de inclusie en maatschappelijke participatie van mensen met een licht verstandelijke beperking.

Tijd en locatie

Online via Microsoft Teams op 7 september van 15.00 tot 17.00 uur  Na aanmelding ontvang je de link in jouw mailbox. 

Programma

  • Welkom en inleiding.
  • Doen wat werkt
    Movisie-expert Els Hofman vertelt over de werkzame elementen, het belang van de Buurtkoffie en hoe de Buurkoffie duurzaam kan worden ingezet. Deze bevindingen zijn opgedaan gedurende het Verbetertraject van Movisie en de Buurtkoffie. 
  • Uitwisselen van ervaringen en tips
    Ken je in soortgelijke initiatieven? We gaan met elkaar in subgroepen in gesprek over veel voorkomende vraagstukken zoals: ‘In hoeverre blijft professionele inzet op de lange termijn nodig voor het voortbestaan van een initiatief?’ Of: ‘Hoe denk je over de signalerende functie van initiatieven als de Buurtkoffie?’ 
  • Leren van de Buurtkoffie
    Hoe verschillen de werkwijzen per locatie? Wat zijn de geleerde lessen voor de betrokken professionals en vrijwilligers? Hoe houd je de Buurtkoffie laagdrempelig? We spreken Marion Boddeke van het Buurtteam, een vaste gast van de Buurtkoffie en Rik Hoogendam van de de Wilg over deze en andere belangrijke vragen. Mogelijk sluiten er meer sprekers aan.

Aanmelden

Kom je ook? Vul dan het aanmeldformulier hieronder in. Deelnemen is gratis.

TIP | Lees het verslag van de eerste bijeenkomst van 2021 om een impressie van de dag te krijgen.

Afmelden

Let op, heb je je opgegeven en kun je er onverhoopt niet bij zijn? Meld je dan minimaal een week van tevoren af door een e-mail te sturen naar evenementenbureau@movisie.nl.

Leerbijeenkomst 7 september 2021: Mensen met een LVB doen mee in de wijk