Levend Lexicon: theorie over sociaal werk in de praktijk gebracht

Tweede symposium over Lexicon Nabijheid en sociaal werk

‘Er is niets zo praktisch als een goeie theorie.’ Daarom organiseert Movisie op maandag 20 november de tweede editie van het Symposium Levend Lexicon. Ben jij sociaal werker, docent, student of op een andere manier werkzaam in het sociaal domein? Meld je dan gratis aan voor het Levend Lexicon! 

Nabijheid is een belangrijk streven voor sociaal werkers. Nabij sociaal werken krijgt invulling door veel partijen, in vele werkwijzen, begrippen en theoretische concepten. Maar wat verstaan we eigenlijk onder die begrippen? En hoe verbind ik die als sociaal werker met mijn werk in de dagelijkse praktijk? Daarover en meer gaat het tijdens het symposium Levend Lexicon van Movisie.  

'De discussies waren zeer levendig' - deelnemer afgelopen editie

Lex Veldboer (HvA) zal een inhoudelijke inleiding verzorgen. Daarna gaan we de diepte in. Drie sprekers vertellen meer over een aantal begrippen uit het Lexicon: relationeel sociaal werken, sociale afstand en zorg thuis. Dit zijn begrippen die regelmatig de revue passeren in het sociaal domein. Maar wat houden ze precies in en hoe pas je de uitgangspunten ervan toe in de praktijk? Professionals die hun sporen hebben verdiend in de verbinding tussen de praktijk en de theorie hebben we gestrikt als spreker. Uiteraard is er uitgebreid tijd voor interactie met deelnemers.  

🎥 Kijktip | Bekijk de video van Werkplaats Sociaal Domein Amsterdam en omgeving over het Lexicon.

Sprekers  

 • Kristel Driessens (senior onderzoeker en lector Karel de Grote Hogeschool en professor Master Sociaal Werk Universiteit Antwerpen)  
  Over: relationeel sociaal werken  
 • Jesper Rözer (senior onderzoeker en programmamanager van het lectoraat Stedelijk Sociaal Werk HvA) en Beate Volker (hoogleraar stadssociologie en directeur Nederlandse Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving)
  Over: sociale afstand 
 • Rick Kwekkeboom (lector Langdurige zorg en ondersteuning Hogeschool van Amsterdam) 
  Over: zorg thuis  

'Erg herkenbare voorbeelden' - deelnemer afgelopen editie

Daarnaast zullen verschillende sociaal werkers bijdragen aan het programma en is er genoeg ruimte voor het uitwisselen van praktijkverhalen. 

Praktische informatie  

 • Datum: maandag 20 november 2023  
 • Tijd: 12.30 - 13.00 uur lunch, 13.00 - 17.00 uur inhoudelijk programma, vanaf 17.00 borrel  
 • Locatie: Zalen van Zeven, Utrecht   
 • Prijs: gratis 
 • Aanmelden: via het formulier hieronder

Lexicon Nabijheid sociaal werk  

Eind 2022 verscheen het Lexicon Nabijheid en sociaal werk. Het is een verhelderende mini-encyclopedie waarin in zogenoemde lemma’s bijna veertig termen die met nabijheid te maken hebben, de revue passeren. Met het Lexicon leggen we een belangrijk fundament voor het opheffen van de spraakverwarring over veel gebruikte termen in sociaal werk.    

Lees meer over het Lexicon   

Aanmelden Levend Lexicon: theorie over sociaal werk in de praktijk gebracht