Masterclasses en innovatieve broedplaatsen netwerksamenwerking huiselijk geweld

Effectieve aanpak van huiselijk geweld vraagt domeinoverstijgende samenwerking tussen vele or-ganisaties, zoals welzijnsinstellingen, wijkteams, huisartsen, jeugdzorg, politie, Veilig Thuis en de GGZ. Is het jouw missie om die samenwerking te verbeteren? En wil jij met andere daaraan werken, van elkaar leren en innoveren? Schrijf je dan nu in voor een broedplaats.

Huiselijk geweld (geweld in de privésfeer)

Huiselijk geweld is een ernstig maatschappelijk probleem. Onderzoek van het Verwey Jonker Instituut toont aan dat huiselijk geweld in elke situatie er anders uitziet. We hebben het hier over kindermishandeling, (ex-)partnergeweld, ouderenmishandeling, eergerelateerd geweld en bijvoorbeeld geweld tussen broers en zussen of geweld van kinderen naar ouders. Het grensoverschrijdende en gewelddadige gedrag van mensen verschilt in ernst, aard, frequentie en duur. Genoemd onderzoek laat zien dat de context waarin huiselijk geweld plaatsvindt divers is. Er kan sprake zijn van compassiemoeheid bij langdurige zorg. Of er spelen stress bevorderende factoren, zoals verslaving, armoede of psychische problemen. Ook kan er sprake zijn van pedagogische onmacht of eigen (jeugd-) trauma’s. Huiselijk geweld kan daarnaast ook ontstaan uit extreme jaloezie, controle, dwang, genderopvattingen of een machtsverschil.

Grondige kennis

De complexiteit van het probleem vraagt om grondige kennis van alle verschillende vormen van geweld. Geweld dat uit onmacht of frustratie voorkomt, vraagt om een andere aanpak, dan geweld dat bedoeld is om te controleren en manipuleren. Stalking, ouderenmishandeling of bijvoorbeeld kindermishandeling vereisen elk een specifiek én andere aanpak.

Domeinoverstijgend samenwerken

Omdat huiselijk geweld een complex probleem is, vraagt het ook om effectieve domeinoverstijgende samenwerking. Bijvoorbeeld tussen professionals van welzijnsinstellingen, wijkteams, de zorg, jeugdzorg, politie, Veilig Thuis, huisartsenpraktijken en bijvoorbeeld de GGZ en het onderwijs. Dat betekent dat er vanuit verschillende kaders moet worden gewerkt. In praktijk komt de samenwerking vaak moeilijk van de grond vanwege verschillen in context, uitgangspunten, randvoorwaarden en soms ook wet- en regelgeving.  Soms blijft noodzakelijke actie achterwege vanwege onderlinge frictie en spanningen tussen organisaties, of omdat organisaties aangeven: ‘Dit doen wij niet, daar zijn we niet van’.

Wil jij daar verandering in aanbrengen? Meld je dan aan!

Movisie start in het najaar van 2025 met de broedplaatsen. Deelname is kosteloos, maar niet vrijblijvend en vraagt commitment. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven als ze betrokken zijn bij onveiligheid achter de voordeur en bekend zijn met het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. 
De kennis die je opdoet in de broedplaats neem je mee naar jouw regio en samenwerkingspartners. In vier bijeenkomsten van twee tot drie uur ga je met een vaste groep deelnemers aan de slag.

Aanmelden

Geïnteresseerd? Aanmelden kan via een van de onderstaande links. Kies de broedplaats die op jou van toepassing is.

Broedplaats voor professionals:   

13 november 2025                                             13:00-16:00 Masterclass op kantoor van Movisie in Utrecht
29 januari 2026                                                  9:00-11:00 online bijeenkomst
19 maart 2026                                                    9:00-11:00 online bijeenkomst
21 mei 2026                                                        13:00-16:00 op kantoor van Movisie in Utrecht

Aanmelden voor professionals

 

Broedplaats voor managers (leidinggevenden): 

27 oktober 2025                                                   13:00-16:00 Masterclass op kantoor van Movisie in Utrecht
11 december 2025                                               15:00-17:00 online bijeenkomst
5 februari 2026                                                     9:00-11:00 online bijeenkomst
9 april 2026                                                           13:00-16:00 op kantoor van Movisie in Utrecht

Aanmelden voor managers

 

Broedplaats voor gemeenten en bestuurders:

10 september 2025                                              9:00-12:00 Masterclass op kantoor van Movisie in Utrecht
6 november 2025                                                  15:00-17:00 online bijeenkomst
15 januari 2026                                                      15:00-17:00 online bijeenkomst
3 maart 2026                                                         13:00 – 16:00 op kantoor van Movisie in Utrecht

Aanmelden voor gemeenten en bestuurders

 

Denk je aan broedplaats voor organisaties uit alleen jouw regio? Neem dan contact op met Nelleke Westerveld via: n.westerveld@movisie.nl