Movisie Eindejaar Talkshow: Wat doen we aan het voortdurende onbehagen?

Het onbehagen in Nederland was het afgelopen jaar onverminderd een groot probleem. Dat laten een aantal grote studies zien. Hoe moeten we dit verontrustende onbehagen nu tegemoet treden? Donderdagmiddag 21 december 2023 gaan we hier uitgebreid op in tijdens de Movisie Eindejaar Talkshow.

62 procent van de Nederlanders vindt dat het de verkeerde kant op gaat met Nederland, blijkt uit de studie Somber over de samenleving? van Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Ook de verkiezingswinst voor de PVV valt te interpreteren als een uiting van onbehagen. Waar komt dit onbehagen precies vandaan? Is het ongenoegen over immigratie of is er meer aan de hand?

‘Met mij gaat het goed maar met ons gaat het slecht’, was jarenlang de aan Paul Schnabel ontleende samenvatting over de stand van het land. Maar afgelopen zomer liet de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in Onzekerheid, maatschappelijk onbehagen en persoonlijke controle zien dat er wel degelijk een verband bestaat tussen weinig persoonlijke controle en het gevoel van onbehagen over de samenleving. De WRR adviseert beleidsmakers dan ook te werken aan ‘meer middelen en mogelijkheden voor persoonlijke controle’. Tiemeijer presenteert met de WRR op 30 november 2023 het tweede deel van het WRR-advies over onbehagen.

Wat kunnen professionals en overheid met het voortdurende onbehagen? Welk voornemens moet wie maken voor het nieuwe jaar? Onder leiding van Marcel Ham (programmamaker Movisie en hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken) gaan we, na een korte inleiding van WRR-auteur Will Tiemeijer, bedachtzaam en diepgravend in gesprek. 

Deze bijeenkomst is een speciale editie van de serie Talkshows: 360 graden Movisie Talk. De Talkshow wordt opgenomen en is later terug te zien op de website, maar is ook live bij te wonen door publiek. Er is beperkt plek, dus meld je hieronder snel aan!

Meld je aan

Informatie en programma

Er schuiven diverse tafelgasten aan, zoals:

  • Will Tiemeijer, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en werkzaam bij de WRR en auteur van de rapporten over maatschappelijk onbehagen
  • Jaouad Najih, jongerenwerker in Arnhem
  • Monique Kremer, hoogleraar actief burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Adviesraad Migratie.

Het volledige programma wordt binnenkort bekendgemaakt.

Datum: Donderdag 21 december 2023
Tijd: 15:00 uur tot 16:30 uur (inloop vanaf 14.30 en borrel na afloop)
Locatie: Koffiemaatjes, Amerikalaan 207, Utrecht
Toegang: gratis
Beperkt aantal plekken. Meld je aan via het formulier hieronder.

Movisie Eindejaar Talkshow: Wat doen we aan het voortdurende onbehagen?