Online inspiratiesessie: Tools voor burgerbetrokkenheid

Ben jij ook bezig met het versterken van zeggenschap en betrokkenheid van inwoners bij beleid en uitvoering? Movisie heeft kennis en tools ontwikkeld die je daarbij kunnen helpen. Welke kennis en tools zijn dat? Wat zijn do’s en don’ts? Welke ervaringen is er in de praktijk mee opgedaan? Over deze en andere vragen organiseert Movisie 3 online inspiratiesessies tijdens de lunchpauze.

Hoe versterk je de zeggenschap en betrokkenheid van inwoners bij beleid en uitvoering? Gemeenten, maatschappelijke organisaties en burgercollectieven zoeken naar goede antwoorden op die vraag. Movisie ontwikkelde de afgelopen jaren een breed palet aan instrumenten om dat voor elkaar te krijgen en daarmee te komen tot een effectievere aanpak van maatschappelijke vraagstukken. In de online inspiratiesessies worden deze tools uitgelicht en naar de praktijk vertaald. Laat je in 45 minuten ‘voeden’ en leer meer over de mogelijkheden van participatietools om er daarna zelf mee aan de slag te gaan.  Daarnaast vertellen we je ook hoe je desgewenst een adviseur, onderzoeker of procesbegeleider uit het netwerk burgerbetrokkenheid kunt inschakelen om je hierbij te helpen. 

Op het aanmeldformulier kun je kiezen uit 1 van de 2 workshops. Deze gaan door mits er voldoende aanmeldingen zijn.  

Programma

  • Maandag 29 november 12.45 – 13.30  

A. Klantreizen sociaal domein: aan de hand van cliëntervaringen werken aan verbetering van de toegang en de dienstverlening in het sociaal domein.  
B. Partners in Participatie: nieuwe rollen van advieraden sociaal domein en werken aan partnerschap tussen gemeenten en adviesraden.

Meld je hier aan

  • Woensdag 8 december 12.45 – 13.30  

A. Het versterken van inclusieve cliënt- en inwoner participatie: 5 elementen die cruciaal zijn voor gemeenten om de stem van een bredere en meer diverse groep inwoners met ervaringskennis te benutten voor verbetering van beleid en dienstverlening.
B. Persona’s: samen met de doelgroep persona's maken die de leefwereld concreet beschrijven en waar gemeenten en aanbieders hun beleid en dienstverlening beter op af kunnen stemmen.

Meld je hier aan

  • Donderdag 16 december 12.45 – 13.30  

A. Lemniscaat ervaringskennis in beleid & Praatplaat Ervaringsdeskundigheid: de betekenis van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid en een vier-stappenmethodiek om ervaringskennis van inwoners optimaal te benutten.  
B. Inclusieve burgermacht: werkzame elementen en geleerde lessen voor daadwerkelijke invloed van inwoners in hun buurt of wijk en gelijkwaardig partnerschap met instanties. 

Meld je hier aan

Alvast meer weten over deze en andere praktische tools om burgerbetrokkenheid te organiseren en te versterken? Kijk dan hier.