Online live Q&A - Armoede en politiserend werken: wat is het en hoe doe je dat?

Onderdeel van de Challenge Armoede 2022

Hoe ondersteun je mensen die niet rond kunnen komen? En wat doe je als je merkt dat financiële problematiek een structurele oorzaak heeft? Professionals, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen lopen tegen de grenzen van hun handelingsruimte aan. Daardoor kunnen zij niet altijd doen wat nodig is. In de week van de Challenge Armoede (10 - 14 oktober 2022) besteden we extra aandacht aan politiserend werken, ofwel het agenderen en aanpakken van structurele problemen. Op woensdag 12 oktober van 10.30 - 12.00 uur organiseren we een online live Q&A over dit onderwerp. Iedereen kan zich voor deze Q&A aanmelden.

Lees meer over de Challenge Armoede

Bij het aanpakken van structurele problemen kun je denken aan uitkeringen waarvan mensen niet kunnen rondkomen, het ingewikkelde toeslagenstelsel dat tot problemen leidt, stijgende energieprijzen of gebrek aan betaalbare woonruimte. 

Programma

Mariël van Pelt (senior-adviseur bij Movisie en lector sociale veerkracht bij Fontys hogeschool) geeft een flitscollege over politiserend werken. Wat is het precies, waarom is het terug van weggeweest en hoe kun je ermee aan de slag?  

Vervolgens neemt senior ervaringsdeskundige Armoede en Schulden Marc Mulder ons mee in hoe hij heeft bijgedragen aan de door de tweede kamer aangenomen motie om het voorstel van de Geregistreerde schuldregeling uit te werken. Welke stappen heeft hij gezet om dit te bereiken?  

Tot slot gaan we in gesprek met Jora Wolterink en Marry Mos actief bij respectievelijk de ArmoedeCoalitie Utrecht en landelijk. Zij vertellen alles over hun werkzaamheden en waarom het zo belangrijk is om krachten te bundelen.

Er is volop ruimte voor het stellen van vragen en het aanleveren van eigen voorbeelden. Na afloop weet jij meer over politiserend werken en hoe je er zelf mee aan de slag kunt opdat de situatie van mensen in armoede of met schulden duurzaam verbetert. 

Aanmelden

Schrijf je in en denk alvast na over de vragen die jij zou willen stellen tijdens de bijeenkomst:

Meld je aan

Praktische informatie

  • Wat: live Q&A
  • Datum: woensdag 12 oktober 2022
  • Tijdstip: 10.30 - 12.00 uur
  • Waar: online van Zoom
  • Aanmelden: via dit formulier

Challenge Armoede

Deze Q&A is onderdeel van de Challenge Armoede die we organiseren van 10 tot en met 14 oktober 2022. Hoe ondersteun je mensen die niet rond kunnen komen? Veel professionals, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen worstelen met deze vraag. Jij ook? Speciaal voor jou hebben we de Challenge Armoede ontwikkeld. Met slechts één korte opdracht per dag doe jij kennis op waarmee je mensen in armoede en met schulden beter kunt helpen.

Lees meer over de Challenge Armoede en meld je aan