Online-stedentocht

Oproep voor een nieuw wijkenbeleid 

'Je start in de stad en eindigt in de wijk' is een speciale editie van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken. Op 4 februari wordt deze speciale editie overhandigd aan Hamit Karakus, directeur van Platform31 en Martijn Balster, wethouder van Wonen, Wijken en Welzijn van de gemeente Den Haag en stadsdeelwethouder van Escamp tijdens een virtuele stedentocht. Ben jij erbij?

Corona heeft de wijk weer op de kaart gezet. Dat hadden Radboud Engbersen, expert bij Movisie en Monique Kremer, hoogleraar Actief Burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Adviescommissie Vreemdelingenzaken, niet voorzien toen ze in de winter van 2018 voor het eerst op verkenning gingen naar de vele nieuwe gedaanten van de stad. Wel was toen al duidelijk dat de stad weer hot was, en vele adjectieven opgeplakt kreeg, van de inclusieve tot de gezonde stad.

Engbersen en Kremer namen er vier onder de loep: de superdiverse, de religieuze, de attente en de mooie stad. Verschillende steden hebben ze daarvoor bezocht, onder andere Antwerpen, Zwolle, Tilburg, Deventer, Almere en Zwolle.

De verschillende reportages zijn gebundeld in Je start in de stad en eindigt in de wijk, een extra editie van Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken, die wordt afgesloten met een oproep voor een nieuw wijkenbeleid. 

Bekijk het preview:

preview-TSV-special.pdf 1.4 MB

Wanneer

Op 4 februari 2021 van 15.30-17.00. 

Doe mee 

Het programma 

Tijdens deze virtuele stedentocht komen verschillende personen aan het woord die Engbersen en Kremer eerder spraken bij het maken van de reportages, waaronder Dirk Geldof, oud-wethouder van Antwerpen en docent sociaal werk, Mieke Schrooten, docent en onderzoeker aan de Odisee-hogeschool in Brussel, René Scherpenisse, directeur van de Tilburgse corporatie Tiwos en Madelon Grant, landelijk coördinator van SKIN Nederland, een koepelorganisatie voor en door internationale en migrantenkerken in Nederland. Onderwerp van gesprek en discussie is hoe een nieuw wijkenbeleid eruit moet zien. Engbersen en Kremer doen daarvoor de eerste aftrap. Reisleider tijdens de online-stedentocht is Marcel Ham, hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken. 

 

Online-stedentocht