Participatielezing 2024 door Josien Arts: hoe krijgen we een zorgzame overheid voor iedereen?

Op vrijdagmiddag 26 april van 15.00 tot 17.00 uur houdt socioloog en universitair docent Josien Arts de zevende Participatielezing van Movisie. Centraal in haar verhaal: waarom ervaren veel mensen de overheid als ontoegankelijk, onbetrouwbaar en ondermijnend? Hoe kan het anders en hoe zorgen we voor een zorgzame overheid voor iedereen?

In de Participatielezing van 2024 analyseert Josien Arts, universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, hoe we hier gekomen zijn. Ze duikt voor een verklaring in de geschiedenis van de Nederlandse verzorgingsstaat. We leren hiervan dat de sociale bescherming en emancipatie die de verzorgingsstaat biedt nooit bestemd was voor iedereen. Terwijl sommigen deze privileges genoten, werden anderen buitengesloten of onderdrukt. Dat is nog altijd zo. ‘Ze maken je gewoon kapot’, ‘Ik ben altijd bang’ en ‘Ik durf geen hulp te vragen’ zijn drie reacties van mensen voor wie de overheid geen oplossing is, maar een probleem.

Zorgzame overheid voor iedereen

Met behulp van inzichten van uiteenlopende onderzoekers, denkers en activisten, zet Josien Arts uiteen wat er nodig is voor een zorgzame overheid voor iedereen. Een overheid die erkent dat iedereen afhankelijk en kwetsbaar is en niemand ‘normaal’, die geen normen en straffen oplegt, maar repareert wat er in de samenleving misgaat.

Lees hier een uitgebreid interview met Josien Arts

Wie is Josien Arts?

Josien Arts (1984) is socioloog en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar werk, sociale zekerheid en de verzorgingsstaat.

Foto van Josien Arts

Josien Arts door Liesbeth Dinnissen

Programma

Dagvoorzitter: Yasmin Ait Abderrahman (en tevens voorzitter FNV Young & United, lid van de Sociaal Economische Raad (SER) en masterstudent Sociologie).

14.30 uur: Inloop met koffie en thee
15.00 uur: Participatielezing 2024 ‘Hoe krijgen we een zorgzame overheid voor iedereen?’ door Josien Arts
16.00 uur: Tafelgesprek met Josien Arts, Faith Bruyning (Tweede Kamerlid NSC, gedupeerde toeslagenaffaire en herstelexpert voor toeslagenouders), Fatma Koşer Kaya (voorzitter Landelijke Cliëntenraad (LCR)) en Judith Duveen (directeur Werkbedrijf van UWV)
16.45 uur: Spoken word door Zaïre Krieger
17.00 uur: Borrel

Lees hier het interview met Tweede Kamerlid Faith Bruyning

Praktische informatie en aanmelden

De Participatielezing is alleen fysiek bij te wonen. De lezing wordt wel opgenomen en is later terug te kijken.

Datum: vrijdag 26 april 2024
Locatie: Debatpodium Arminius, Museumpark 3, 3015 CB Rotterdam (routebeschrijving)
Tijd: 14.30 – 17.00. Inloop vanaf 14.30. De Participatielezing begint om 15.00 en eindigt om 17.00 met aansluitend een borrel.
Toegang: Gratis

Aanmelden kan via het formulier hieronder of via deze link.

Wat is de Participatielezing?

De Movisie Participatielezing vindt voor de zevende keer plaats. Vorig jaar verzorgde filosoof en antropoloog Femke Kaulingfreks de lezing. Eerdere lezingen werden gehouden door politicoloog Tim ’S Jongers, socioloog Thomas Kampen, Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarktvraagstukken, en cultuurpsycholoog en publicist Jos van der Lans.

Kijk hier de Participatielezing van 2023 terug

Participatielezing 2024 door Josien Arts: hoe krijgen we een zorgzame overheid voor iedereen?