Regiobijeenkomst: Toekomstgericht werken met jongeren

Ben jij ook bezig met het toekomstgericht ondersteunen van jongeren tussen de 16 en 27 jaar bij hun overgang naar zelfstandigheid? Wil je ideeën en inspiratie opdoen hoe dat met alle betrokken partners aan te pakken? Wie welke rol heeft en hoe je kan beginnen?

Schrijf je dan nu in voor een van de regiobijeenkomst!

Data en tijd

  • 18 juni: Muntgebouw, Utrecht

Tijd: 10.00 – 14.00 (inclusief lunch)

Programma

Tijdens een afwisselend programma van lezingen en werksessies is er ruimte voor het opdoen en delen van kennis en voor het uitwisselen van ervaringen.

  • 09.30 – 10.00: Inloop
  • 10.00 – 10.10: Opening: waarom zijn we hier vandaag bij elkaar? - Ministerie VWS
  • 10.10 -  10.30: Van 18- naar 18+, een uitdaging erbij? Jongeren aan het woord onder begeleiding van Maurits Boote - ExpEx
  • 10.30 – 11.15: ‘16-27 Als maatschappelijke opvoedverantwoordelijkheid’- Roel van Goor, Lectoraat Jeugd en Samenleving, Hogeschool InHolland
  • 11.15 – 12.00: Gezamenlijk aan de slag! Wat heb je nodig zodat iedere jongere een toekomstplan heeft met als doel ‘een jongere voelt zich zichtbaar beter’. Wat moet er dan gebeuren en wie is daarvoor aan zet?
  • 12.00 – 12.15: Lunch 
  • 12.15 – 13.15: Workshops 
  • 13.15 – 13.55: Jongerentheater – Camie Bonger
  • 13.55 – 14.00: Wrap-up

Workshops

Workshop 1: Vanuit doorlopende zorg werken met het plan van de jongere – Spirit! Amsterdam en HVO-Querido in samenwerking met experience on stage
 

Workshop 2: We laten deze jongeren toch niet vallen? - MEE NL en FLOOR jongerencoaching

Veel jongeren vinden na hun schoolperiode geen aansluiting bij de samenleving. Dat is een gemiste kans, voor de maatschappij én de jongere. Tijdens de regiobijeenkomst Toekomstgericht werken lichten MEE NL en FLOOR jongerencoaching toe hoe zij jongeren met een beperking ondersteunen om regie te nemen over hun eigen leven. Iedere jongere verdient een toekomst!

Workshop 3 – Toekomstgericht werken met jongeren; ervaringen uit zes pilots - Iryna Batyreva en Gery Lammersen, Landelijke Aanpak 16-27

In deze workshop staan we stil bij de werkzame elementen van toekomstgericht werken met jongeren. De deelnemers aan de pilots Werken met een Toekomstplan en de adviseurs van Nji en Movisie nemen jullie mee in hun proces van samen leren en ontwikkelen. Welke stappen ze zetten, waar de grootste uitdagingen zitten en hoe het hen lukt om dingen te verbeteren. Er is ruimte om samen met anderen te kijken naar eigen praktijk en voor het uitwisselen van tips, kennis en inspiratie.

Workshop 4 – Hoe maak ik samen met betrokken partijen een verbeteragenda? - Paulina Hublart, Landelijke Aanpak 16-27

Snel en efficiënt de regionale aanpak en samenwerking onder de loep nemen en een verbeteragenda opstellen? Dat kan met de participatiescan. Een handige online samenwerkingstool waar bij alle organisaties die een rol spelen samen aan de slag gaan.

Workshop 5 - Praat niet over ons, zonder ons -  Hogeschool van Amsterdam en Movisie

Een mooi doel als het over jongvolwassenen gaat, maar hoe breng je dit in de praktijk? Het is lastig om bij professionele ontwikkeling en het innoveren van beleid te beginnen bij het perspectief van de jongeren zelf. Wat hebben ze er zelf over te zeggen en hoe haal je dit op? Hoe motiveer je ze hun verhaal te delen? En als ze hun verhaal hebben gedaan, wat dan?

Het Fieldlab Toekomstplannen van de Hogeschool van Amsterdam en Movisie werken met methodieken om de verhalen van jongeren op te halen: storytelling en de persona methodiek. Bij storytelling leren jongeren in een kleine en creatieve setting hun verhaal te delen. Ze leren wat een verhaal een goed verhaal maakt en hoe ze effectief en selectief iets over zichzelf kunnen vertellen. De groep motiveert en ondersteunt elkaar, dit heeft een empowerend effect. Professionals en beleidsmakers reflecteren met de verhalen van de jongeren op hun eigen dagelijkse praktijk. Bij de persona methodiek hoeven jongeren niet hun eigen individuele verhaal in de etalage te zetten, maar wordt gekeken vanuit een collectief. Met een herkenbaar voorbeeld het gesprek aan gaan over wat er nodig is. In deze workshop maak je kennis met deze methodieken en ervaar je oefeningen voor het werken met eigen perspectief.

Workshop 6 - Innovatief werken met jongvolwassenen: een beschreven interventie uit Utrecht, ERVHUIS

 

De bijeenkomsten worden georganiseerd door Landelijke Aanpak 16-27 met medewerking van NJi, Movisie en het Ministerie van VWS.