Slotbijeenkomst Respectvol Samenleven: kennis delen, van elkaar leren en inspireren

De aanmeldingen zijn geopend!

Wat werkt wel én niet bij het bevorderen van sociaal contact tussen mensen met verschillende achtergronden en (levens)overtuiging? En hoe kun je dit sociale contact dan succesvol organiseren? Het project Respectvol Samenleven hield zich bezig met deze vragen. In de slotbijeenkomst van 7 oktober 2022 delen zij de kennis die is opgedaan.

Graag nodigen we je uit voor de slotbijeenkomst van het project Respectvol Samenleven. Binnen dit project is kennis ontwikkeld over wat wel én niet werkt bij sociaal contact tussen mensen met verschillende achtergronden en (levens)overtuiging. En over hoe je dat succesvol kunt organiseren. Ook zijn goede voorbeelden hiervoor verzameld en gedeeld op Buurtwijs onder de rubriek Aangenaam Kennismaken. 

Uit onderzoek blijkt dat sociaal contact, mits het onder de juiste omstandigheden plaatsvindt, een belangrijke rol kan spelen in het creëren van vertrouwen en saamhorigheid en het verminderen van spanningen en polarisatie tussen (groepen) mensen. Tevens is sociaal contact een krachtig middel in het tegengaan van negatieve beeldvorming (stereotypering) en vooroordelen over elkaar, waardoor het ontstaan van discriminatie en uitsluiting voorkomen kan worden. Het bevorderen van sociaal contact tussen mensen met verschillende etnische, culturele en religieuze achtergronden is dan ook een belangrijk middel om respectvol samenleven te bevorderen.  

Buurtwijs

Hoe ziet ontmoeting tussen mensen met verschillende achtergronden er uit in de praktijk? Veel prachtige initiatieven in Nederland zetten zich in voor het stimuleren van de kennismakingen. Het platform Buurtwijs maakt deze initiatieven meer zichtbaar: om elkaar en anderen te inspireren, om van elkaar te leren en om te laten zien hoe er in buurten met passie wordt gewerkt aan ontmoetingen die Nederland een stukje mooier maken! Buurtwijs deelt deze goede voorbeelden en echte verhalen over deze ontmoetingen, onder de rubriek Aangenaam Kennismaken

Vanaf 12.30 uur ben je van harte welkom en staat de lunch klaar. Om 13.30 uur trappen wij gezamenlijk af om vervolgens in groepen uit elkaar te gaan. Het programma zal rond c.a. 16.30 uur afgelopen zijn. Tijdens de slotbijeenkomst delen we de kennis die de afgelopen twee jaar is ontwikkeld en gebundeld in een ‘Wat werkt bij..’ dossier. Ook kun je in een aantal korte deelsessies naar keuze zelf je kennis testen, elkaar ontmoeten en extra kennis en inspiratie opdoen.

Het programma

 • Plenair programma onder leiding van dagvoorzitter Olaf Stomp 
 • Openingswoord door Simone Zalla Aumaj (SZW) en Joke Meindersma (Oranje Fonds)
 • Initiatief in de spotlight: in gesprek met onder andere, Roderik Schaepman (initiatief van De Buurt) en Esther Droste (prikbord Lunetten).
 • Je initiatief verder versterken: onderzoekers delen hun kennis over wat werkt volgens de wetenschap door Hanneke Felten en Jolien Geerlings (Movisie). 
 • Je initiatief verduurzamen: panelgesprek met oa, Olaf Stomp (Movisie), Roderik Schaepman (initiatief van De Buurt), Verbond voor Verbinding en Nadia Aliyat van gemeente Barneveld.
 • 14.45 Pauze
   
 • 15.00 Start workshopronde 1 
 • Check up Bingo: wat zijn de werkzame elementen van jouw initiatief? (Movisie)
 • Hoe bereik je verschillende doelgroepen? (LSA)
 • Hoe vind je geld voor je initiatief? Tips en tricks (Oranje Fonds). 
 • Aangenaam kennismaken: wie ontmoet jij? (Mensenbieb)
 • Van klein idee naar groot verschil - lessen uit de praktijk (van de Buurtcamping
 • Aan de slag met de Wijkverbinder (Movisie) 
 • 16.30 Afsluiting met surprise act en netwerken tijdens borrel  

Er zijn 2 rondes van elk een half uur.

Respectvol Samenleven is een project van Movisie  in opdracht van het ministerie Sociale Zaken & Werkgelegenheid.  

Slotbijeenkomst Respectvol Samenleven