De sociale energietransitie: hoe klimaatverandering ons welzijn beïnvloedt

Eerste online sessie over klimaatimpact

Er is een groeiende aandacht in het sociaal werk om bij te dragen aan een klimaatrechtvaardige energietransitie. Maar, wat kan en moet het sociaal werk precies bijdragen? Daarover organiseert Movisie drie online sessies. Samen verdiepen we ons in de thematiek en onderzoeken we wat je als sociaal werker kunt betekenen in dit prangende vraagstuk.

Weersextremen komen steeds vaker voor. Denk aan de heftige overstromingen op dit moment in Limburg. Of de extreme hitte van voorgaande zomers. Bepaalde groepen, zoals ouderen of hele jonge kinderen zijn extra kwetsbaar: ze kunnen bijvoorbeeld minder goed vluchten voor water en bij hitte hebben zij sneller last van gezondheidsproblemen. Daarnaast legt de klimaatcrisis een vergrootglas op de sociale verschillen: bij een hittegolf maakt het nogal uit of je in geïsoleerde nieuwbouw met airco woont of in een oude bovenwoning zonder verkoelingsmogelijkheden.

Programma

In de eerste sessie van deze reeks, zoomen we in op de invloed van het veranderende klimaat op ons welzijn.

  • Hoofdspreker is Jaap van der Stel, lector Geestelijke Gezondheidszorg bij de Hogeschool Leiden. Hij schreef het boek Veerkracht bij klimaatverandering. Behoud van gezondheid en welzijn. Jaap neemt ons mee in de consequenties die de klimaatcrisis heeft op het welzijn van mensen, mensen in kwetsbare posities in het bijzonder.
  • Vervolgens gaan we in gesprek met Maarten ten Huurne, Gerian Alofs (Hogeschool Utrecht), Mariël van Pelt (Movisie/Hogeschool Arnhem Nijmegen) en een sociaal professional. Hoe zien zij deze kwestie, welke rol heeft het sociaal werk hierin en wat willen zij de sociaal werker van de toekomst hier over meegeven? Er is ruimte voor vragen en interactie.

Wanneer

Datum en tijd: Maandag 27 september 2021 van 13:00 tot 14:30 uur
Locatie: Online

Voor wie

Deze bijeenkomst is voor iedereen werkzaam in het sociaal werk in brede zin. Samen verdiepen we ons in de thematiek en onderzoeken we wat sociaal werkers kunnen betekenen in dit prangende vraagstuk.

Deelnemen?

Schrijf je in via onderstaand formulier.

Reeks

Deze sessie maakt deel uit van een reeks van drie online bijeenkomsten over de sociale energietransitie. Samen met andere kennisorganisaties onderzoekt Movisie de invloed van klimaatverandering op mensen in een kwetsbare positie en de rol van sociaal werk hierbij. 

Aanmelden De sociale Energietransitie: hoe klimaatverandering ons welzijn beïnvloedt