Symposium W in de Wijk - Samen Werken aan Wijken waar iedereen Welkom is
Welkom in de Wijk! Dat is het motto van "W in de Wijk", een initiatief waar iedereen, inclusief mensen met een psychische kwetsbaarheid, welkom is. Maar hoe zorg je ervoor dat je buurt echt gastvrij is voor iedereen? Hoe kunnen organisaties samenwerken om bewoners met een psychische kwetsbaarheid te ondersteunen en te verwelkomen in lokale voorzieningen? Dit is het centrale thema van het symposium "W in de Wijk" op 25 november.
Programma
Tijdens dit symposium presenteren we de resultaten van het tweejarige landelijke implementatieproject W in de Wijk. In dit project hebben zes teams uit verschillende gemeenten deelgenomen aan een leernetwerk, waar ze konden leren van de ervaringen van stadsdelen in Amsterdam. Deze stadsdelen werken al geruime tijd met W in de Wijk (voorheen GGZ in de Wijk). In de bijeenkomsten in Utrecht deelden de deelnemers hun ervaringen en kennis met elkaar. Het leernetwerk wordt begeleid door Movisie, Phrenos en het Trimbos-instituut, samen met de initiatiefnemers in Amsterdam, waaronder de gemeente, GGZ inGeest, TEAM ED en welzijnsorganisatie Dynamo. Zij laten zien hoe ze gezamenlijk bouwen aan een sterke sociale basis voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en welke bouwstenen essentieel zijn om W in de Wijk succesvol te implementeren. Op het symposium vertellen we je alles over deze bouwstenen en presenteren we de Implementatiewijzer W in de Wijk.
Kom je ook?
Ben je geïnteresseerd en wil je zelf aan de slag met W in de Wijk? Kom dan naar het middagsymposium in Utrecht! We starten met een kort plenair programma, gevolgd door interactieve workshops, waarin volop ruimte is voor vragen, uitwisseling en leren van elkaar. Deelname is gratis dankzij de subsidie van ZonMw.
Meld je nu aan via het formulier (onderaan deze pagina).
Programma
13.00 uur Inloop
13.15 uur Welkom
13.25 uur Videoclip
13.30 uur Waarom W in de Wijk?
13.45 uur Presentatie Implementatiewijzer. Christine Kuiper en Nicole van Erp
14.00 uur Vragen
14.15 uur Eerste workshopronde
15.10 uur Pauze en door naar 2e workshop
15.25 uur Tweede workshopronde
16.25 uur Spoken-words over W in de Wijk
16.35 uur Afsluiting
16.45 uur Foto-sessie en napraten
Workshops
Je kunt deelnemen aan twee van de onderstaande workshops.
- Ruimte maken voor herstel: Ervaringsverhaal en Q&A (door TEAM ED samen met de coaches). In deze workshop vertelt een ervaringsdeskundige zijn of haar herstelverhaal. Daarna volgt een Q&A met ruimte voor vragen. Deze binnen W in de Wijk beproefde werkvorm draagt bij aan meer begrip voor en inzicht in psychische kwetsbaarheid en rust professionals en vrijwilligers toe om beter om te gaan met mensen met een psychische kwetsbaarheid.
- Kwartiermaken voor W in de Wijk (door coaches ggz en welzijn en coördinator ervaringsdeskundigen). Kwartiermaken is gericht op het bevorderen van een samenleving waarin mensen met een psychische kwetsbaarheid optimaal mee kunnen doen. Maar hoe zorg je voor gastvrije voorzieningen? Wat zijn daarvoor belangrijke activiteiten? In deze workshop vertellen de coaches over hun werkzaamheden.
- Samenwerken aan een welkome wijk: domeinoverstijgende samenwerking tussen welzijn en ggz. Alleen ga je sneller maar samen kom je verder. Maar wat zijn precies de ingrediënten van een goede samenwerking? Welke rol speelt de gemeente, welzijn, ggz en TEAM ED (ervaringsdeskundigen)? In deze workshop hoor je meer over de geleerde lessen van W in de Wijk en hoe je dit in je eigen praktijk kunt toepassen.
- Implementatie W in de Wijk: hoe begin je? Een goed begin is het halve werk. In deze workshop nemen we je mee in de implementatiestappen van W in de Wijk en hoe je hier cyclisch lerend mee aan de slag kunt gaan. Er is ruimte voor vragen en interactie.
- Steunen van professionals en vrijwilligers bij het werken aan gastvrije voorzieningen: De bouwstenentraining. Binnen W in de Wijk is een training ontwikkeld die werkers in voorzieningen in de wijk toerust om beter om te gaan met mensen met een psychische kwetsbaarheid. In deze workshop vertellen we meer over de opzet van de training en doen we een aantal oefeningen die je laten ervaren hoe en waarom deze training werkt.