Training jongerenwerkers: preventie en aanpak online polarisatie

Wat kan je het beste doen tegen online polarisatie? Project Grey (een samenwerking van Movisie, Dare to be Grey, Textgain, Verwey-Jonker Instituut en PDCS) organiseert op 25 en 26 november 2019 in Utrecht een tweedaagse training voor jongerenwerkers/sociaal werkers. Deelname is gratis. Meld je nu aan!

De training bestaat uit vier blokken die worden verspreid over twee dagen, plus een terugkombijeenkomst.

Blok 1: Introductie online polarisatie & Project Grey

In dit blok delen we kennis met elkaar over polarisatie. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen online en offline polarisatie? Welke verschijningsvormen zijn er en hoe uit zich dat online? Ook kom je meer te weten over de ambities van Project Grey.

Blok 2: Hoe pak je online polarisatie aan?

In dit deel van de training ga je aan de slag in het dashboard dat door Project Grey is ontwikkeld. Je leert via deze online tool gepolariseerde berichten en trends in jouw regio gemakkelijk en snel te signaleren en kijken we mee met wat jongerenwerkers zelf tegenkomen op sociale media. Vervolgens gaan we, middels verschillende oefeningen, uitzoeken hoe je het beste kunt reageren op zo’n gepolariseerd bericht. Wat werkt daarbij en wat werkt daarbij niet? We delen hierbij de laatste wetenschappelijke inzichten.

Blok 3: Leren van extremisten en zelf content maken

Extremisten, zoals de ‘alt-right’ of jihadisten, passen vaak slimme tactieken toe om jongeren te werven of te radicaliseren. Wat kunnen we van hun tactieken leren? Naast kennisoverdracht gaan de deelnemers tijdens dit blok zelf aan de slag met een campagnevoerder van Dare to be Grey (een van de organisaties achter Project Grey) met als doel om samen ‘snackable’ stories te maken voor je (zakelijke) Instagram-account of Facebook-pagina.

Blok 4: Randvoorwaarden, tips en richtlijnen online jongerenwerk

Online gelden deels dezelfde regels als in de offline wereld. Maar soms loop je op sociale media tegen posts aan wat een net andere werkwijze vraagt dan in de ‘echte wereld’. Hoe sluit je aan bij de online leefwereld van jongeren? En hoe reageer je als je eigen bericht uit z’n verband wordt getrokken en veel wordt gedeeld? Tijdens dit blok bespreken we wat je nodig hebt om online jongerenwerk goed en veilig in te richten, zowel voor je cliënten als voor jezelf. Aan het einde van blok 4 wordt de deelnemers gevraagd om een evaluatieformulier in te vullen.

Meer informatie en aanmelden