Transitiearena Focus op de werkrelatie
Hoe komen we tot échte verbinding met elkaar?
In deze transitiearena staat een positieve samenwerkingsrelatie tussen professional en inwoners centraal. In het sociaal domein is dit dé sleutel tot echte verandering. Het lijkt zo vanzelfsprekend en tegelijkertijd zijn er in de praktijk vaak spanningen die van invloed zijn op de werkrelatie. We willen toe naar een meer open cultuur waarin spanningen bespreekbaar zijn en er ruimte is voor een open en gelijkwaardige inbreng.
We organiseren dit jaar twee transitiearena-bijeenkomsten gericht op dit thema, op 2 oktober en 27 november, bij de Colour Kitchen in Utrecht. Tijdens deze bijeenkomsten gaan we die spanningen en vooral ook de positieve ingrediënten voor een goede werkrelatie tussen professionals en inwoners met elkaar onder de loep nemen.
Wat is de transitiearena?
De Transitiearena ‘Focus op de werkrelatie’ biedt deelnemers de gelegenheid om vernieuwing en verandering met elkaar te delen, experimenten te volgen en samen vooruit te kijken. Het is een vorm van kennisuitwisseling en het gezamenlijk zoeken naar nieuwe waarden en werkwijzen. Het bijeenbrengen van verschillende perspectieven: professionals, cliënten, beleidsmakers en onderzoekers staat centraal.
Voor wie?
Ben jij als professional werkzaam in het sociaal domein en wil jij je meer verdiepen in dit thema? Dan hopen we je bij de transitiearena’s te ontmoeten!
Wat gaan we doen?
Het programma start om 13.30 en je bent vanaf 13 uur welkom. We leiden de bijeenkomst in met een korte uitleg over de transitietheorie van Drift en een introductie op het thema. Daarna presenteren twee vernieuwende voorbeelden uit de praktijk zich. Vervolgens gaan we in groepen uiteen om verder te verdiepen en uit te wisselen. We sluiten af met een netwerkborrel om 16.15 uur.
- Welkom en introductie
- Inhoudelijk kader door Radboud Engbersen, die eerder ook het essay ‘Het geheim van de lange relatie’ schreef
- Inspirerende praktijkverhalen aan het woord:
- Jessy Berkvens (Hogeschool Arnhem-Nijmegen) en Bertine Rosink (ervaringsdeskundige)
- M’Hamed Yahia (genomineerd Sociaal Werker van het Jaar 2023)
- Pauze
- Reflectie en uitwisseling in groepen. Wat brengen de dingen die je gehoord hebt bij jezelf teweeg? Wat helpt jou bij de focus op werkrelaties?
- Terugkoppeling en vooruitblik
- Afsluitende borrel
De twee praktijkvoorbeelden worden gepresenteerd door:
- Jessy Berkvens (Hogeschool Arnhem-Nijmegen) en Bertine Rosink (ervaringsdeskundige). Zij coachen en begeleiden professionals om meer en diepgaander te reflecteren op de samenwerking en interactie met cliënten. Die samenwerking had vroeger een andere dimensie, want ooit was Jessy de hulpverlener van Bertine. De cliëntervaring van Bertine en de hulpverlenerservaring van Jessy zijn een belangrijke basis in hun samenwerking. Lees hier het interview dat eerder is verschenen met Jessy en Bertine over machtsongelijkheid binnen werkrelaties en het verbeteren van samenwerkingen tussen zorgverleners en cliënten.
- M’hamed Yahia is dit jaar genomineerd als Sociaal Werker van het jaar 2023. Hij is een verbinder pur sang en krijgt veel voor elkaar door vertrouwen op te bouwen met inwoners en hen te betrekken bij vraagstukken in de praktijk. We interviewden hem onlangs ook met zijn mede-genomineerden Sociaal Werker 2023 over de positieve werkrelatie. Lees het artikel hier.
Aanmelden
Meld je vóór 27 september 2023 aan via onderstaand formulier om de transitiearena op 2 oktober bij te wonen. Het aanmeldformulier voor de bijeenkomst op 27 november volgt nog. We hopen je op de transitiearena te zien! Mocht je onverhoopt niet aanwezig kunnen zijn, meld je dan tijdig af via evenementen@movisie.nl.
Onder de loep
Heb jij ook een mooi (lokaal) praktijkvoorbeeld? En wil je deze volgende keer onder de loep nemen, meer bekendheid geven, kijken waarom het goed werkt en juist ook de dingen bespreken die minder goed gaan? Meld jouw praktijkvoorbeeld aan door een mail te sturen naar Helen Fitzpatrick (h.fitzpatrick@movisie.nl). Elk praktijkvoorbeeld presenteert zich kort (max. 15 minuten) waarbij het praktijkvoorbeeld, de vernieuwing, dilemma’s en uitdagingen geschetst worden.