Veiligheid in coronatijd: hoe werk je goed samen met migrantenorganisaties?

Gratis online bijeenkomst voor gemeenten op 2 november 2020

De eerste maanden van de coronacrisis waarschuwden burgemeesters en sociaal professionals voor een toename van huiselijk geweldsincidenten doordat gezinnen noodgedwongen dichter op elkaar zaten. Migranten- en vluchtelingenorganisaties die met Movisie de Alliantie Verandering van Binnenuit vormen, zien dat het thuisblijven extra problematisch was voor kwetsbare gezinnen met een migratieachtergrond. Hoe bereik je als gemeente geïsoleerde gezinnen? Hoe signaleer je vroegtijdig onveilige situaties? En hoe werk je daarbij duurzaam samen met zelforganisaties? Movisie en het Consortium Zelfbeschikking organiseren vanuit de Alliantie Verandering van Binnenuit een gratis online bijeenkomst voor gemeenten. Met een bijdrage van de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch!

Tijdens deze online bijeenkomst op maandag 2 november 2020 ontvang je kennis en signalen vanuit gemeenschappen van mensen met een migratie- of vluchtelingenachtergrond. Ook biedt Movisie praktische kennis over de aanpak van huiselijk geweld en het bevorderen van veiligheid in gezinnen (in en na crisistijd) en hoe je daarbij goed samenwerkt met zelforganisaties. Deelnemers gaan met elkaar in gesprek en je krijgt de gelegenheid om vragen te stellen en tips uit te wisselen.

Voorlopig programma

  • Welkom middagvoorzitter Joline Verloove (Movisie)
  • Inleiding door de zelforganisaties die zijn aangesloten bij de Alliantie Verandering van Binnenuit. Wat signaleren zij in de gemeenschappen omtrent onveiligheid in thuissituaties? Wat waren de knelpunten in coronatijd? En welke signalen van veerkracht zijn er, bijvoorbeeld door het ontstaan van nieuwe initiatieven of allianties tussen en in gemeenschappen?
  • Een expert van Movisie geeft een presentatie over hoe de coronacrisis een extra risico vormde (of vormt) voor kwetsbare gezinnen, hoe taboes daarin een rol kunnen spelen en wat hier aan te doen is.  
  • Een gemeenteambtenaar en één van de changemakers betrokken bij de Alliantie Verandering van Binnenuit presenteren een casus waarin ze succesvol hebben samengewerkt.
  • Break-out rooms: deelnemers gaan met elkaar en met leden van de Alliantie Verandering van Binnenuit in gesprek over hoe je geïsoleerde mensen en/of gezinnen met een migratieachtergrond bereikt en hoe je daarin samenwerkt met zelforganisaties.

Voor wie

Beleidsmakers en bestuurders van gemeenten die zich bezig houden met het thema sociale veiligheid, emancipatie en/of diversiteit.

Tijd en locatie

Maandag 2 november 2020, van 14.00 tot 16.00 uur.
De bijeenkomst vindt online plaats via Microsoft Teams. Alle deelnemers ontvangen van te voren een link.

Aanmelden

Doe je mee? Vul dan onderstaand aanmeldformulier in. Deelname is gratis.

 

Aanmelden Online bijeenkomst: Veiligheid in coronatijd 2 november 2020