Webinar: Versterken gemeentelijke aanpak basisvaardigheden

Expertisepunt Basisvaardigheden

Het Expertisepunt Basisvaardigheden organiseert samen met Toezicht Sociaal Domein (TSD) twee online bijeenkomsten over het versterken van de gemeentelijke aanpak basisvaardigheden. Hoe kunnen gemeenten, (sociaal) professionals en organisaties elkaar versterken in hun aanpak basisvaardigheden?

Het Expertisepunt Basisvaardigheden is er voor iedereen die mensen met beperkte basisvaardigheden helpt bij het verbeteren van basisvaardigheden. Het is dé plek waar je kennis kunt vinden en delen. En waar je inspiratie en samenwerking vindt. Het Expertisepunt is een samenwerking tussen Movisie en Stichting Lezen en Schrijven.

Al geweest: Gemeenten en (sociaal) professionals maken zich sterk voor basisvaardigheden

11 september 2024, 11.15 - 12.30 uur

Tijdens deze online bijeenkomst, in de Week van lezen en schrijven, staan we stil bij de rol van de sociaal professional in de aanpak van basisvaardigheden. Wat heb je nodig in de praktijk en met welke collega’s en organisaties moet je hiervoor samenwerken?

Aleida Berghorst, adviseur bij Stichting Lezen en Schrijven, vertelt meer over het Maatwerktraject van Stichting Lezen en Schrijven en over de uitkomsten van een onderzoek naar de ervaringen van 20 gemeenten die hier aan hebben meegedaan.

Eén van de gemeenten die met een Maatwerktraject hebben gewerkt is de gemeente Veendam. Met behulp van het Maatwerktraject zorgde de gemeente samen met partners voor een sterkere aanpak van laaggeletterdheid. Het thema wordt nu breder gedragen binnen de gemeentelijke organisatie en door het voeren van gesprekken met uitvoeringsorganisaties werken zij nu nog nauwer en beter met elkaar samen. We gaan hierover in gesprek met Niek Lambers die beleidsadviseur Onderwijs – Jeugd & Bibliotheekwerk is bij de gemeente Veendam, en Margreet van den Berg van welzijnsorganisatie deBasis.

Daarnaast vertelt Marieke van Velthuizen van Toezicht Sociaal Domein (TSD) meer over het toezichtonderzoek dat zij momenteel uitvoeren naar de hulp aan mensen met moeite met lezen en schrijven. Ze kijken hierbij naar 50+’ers die in Nederland zijn opgeleid en recent een uitkering hebben gekregen. De vraag die centraal staat in hun onderzoek is: Wat doen organisaties in het sociaal domein om hen te helpen?

Gemeenten en (sociaal werk) bedrijven creëren samen kansen voor mensen met beperkte basisvaardigheden

9 oktober 2024, 11.15 - 12.30 uur

De tweede bijeenkomst staat in het teken van hoe gemeenten en sociaal werk bedrijven zich inzetten voor een goede samenwerking tussen verschillende organisaties in het werkveld.

Hierover spreken we met Nathaly Erens. Zij werkt bij de gemeente Landgraaf als beleidsmedewerker wmo en is betrokken bij een project om de werknemersvaardigheden te versterken, onder andere voor mensen die moeite hebben met bepaalde basisvaardigheden. Werknemers kunnen meedoen aan een programma op maat. Zo kunnen ze aan de slag met de vaardigheden die ze in hun werk nodig hebben en die ze willen versterken, bijvoorbeeld het gebruik van een werk-app. De gemeente werkt hiertoe samen met het Vista college. De docenten inventariseren de individuele leerwensen en verzorgen de training op maat. Nathaly vertelt over hun aanpak, hoe werknemers die waarderen, de financiering en de samenwerking met het Vista collega.

Daarnaast krijgen we een inkijkje in een succesvolle samenwerking bij de signalering en aanpak van laaggeletterdheid tussen ROC Nijmegen en WerkBedrijf Rijk van Nijmegen.

Samenwerking in de gemeente of regio is cruciaal bij het signaleren van laaggeletterdheid, vooral ook bij NT1’ers. Maar hoe ziet een succesvolle samenwerking er in de praktijk uit? Hierover vertelt Gertie Brandts, NT1 docent en coördinator team NT1 ROC Nijmegen, graag meer.

Meld je hier aan voor de bijeenkomst van 9 oktober