10 december: Lancering van de Mensenrechtenvlag

10 december 2020

Op 10 december 2020 - de internationale dag voor de mensenrechten - hijsen organisaties en gemeenten voor het eerst de Mensenrechtenvlag. Meer dan 70 gemeenten doen mee en in totaal zijn 350 vlaggen verkocht. Deze vlag is gelanceerd door de discriminatiemeldpunten, verenigd in discriminatie.nl. Movisie ondersteunt het initiatief.

De organisatie over het waarom van de vlag: ‘Mensenrechten lijken zo vanzelfsprekend, maar nog dagelijks staan deze rechten wereldwijd ter discussie. Ook in ons veilige, democratische Nederland. Om te laten zien dat de mensenrechten belangrijk zijn, lanceren de Nederlandse anti-discriminatievoorzieningen de Mensenrechtenvlag. Deze vlag is een symbool voor gelijkwaardigheid van ieder mens op deze aarde. Met de Mensenrechtenvlag kunnen instanties, bedrijven, organisaties en particulieren laten zien dat ze de mensenrechten respecteren en ondersteunen. Deze vlag bestaat nog nergens in de wereld en is dus een uniek, Nederlands initiatief.'

Mensenrechtenvlag

Olievlek door Nederland

Op donderdag 10 december 2020 is de Mensenrechtenvlag officieel gelanceerd. Alle Nederlandse anti-discriminatievoorzieningen organiseren op die dag grote en kleine activiteiten in hun provincie. Tûmba heeft de mensenrechtenvlag bedacht en laten registreren. Omdat de geboorte van de vlag in Leeuwarden was, is vanuit Leeuwarden de vlag als eerste gehesen en ging dit als een olievlek door heel Nederland. Tot nu toe doen ook 8 andere EU-landen, 1 Afrikaans land en Suriname mee via verschillende organisaties.

Kijk op www.mensenrechtenvlag.nl.

Afbeelding: het ontwerp van de mensenrechtenvlag. Bron: www.mensenrechtenvlag.nl.