2 oktober: politieagente Souad Boumedien spreekt bij bijeenkomst Kamerleden

24 september 2020

Souad Boumedien is politievrouw, lesbienne en Marokkaanse ineen. Samen met Minister van Engelshoven, diverse Tweede Kamerleden en tv-presentator Olcay Gulsen werkt zij op 2 oktober mee aan een bijeenkomst bij over hoe je zelfbeschikking en gelijkheid van binnenuit kunt bevorderen. Via Microsoft Teams kun je deze bijeenkomst van de Alliantie Verandering van Binnenuit bijwonen en kun je chatten en vragen stellen!

Souad Boumedien

Bekend werd Souad door het organiseren van de eerste Marokkaanse boot in 2015 tijdens de Canal Parade. Zij werkt al meer dan 20 jaar voor de politie en is een bevlogen voorvechter van gelijke rechten voor LHBTI’s. In een eerder interview zei zij: 'Door zichtbaar te zijn wil ik jongeren die nog in de kast zitten een hart onder de riem steken. Ik wil iedereen insluiten. Door de discussie aan te gaan krijgt ze veel steun van heteroseksuele Marokkanen. Dat mensen met elkaar praten is een belangrijk begin. Langzaam gaan we op weg. Maar wie had twintig jaar geleden gedacht dat een Marokkaanse boot mee zou varen?'

Alliantie Verandering van Binnenuit

Tijdens honderden bijeenkomsten in het hele land praten vrouwen en mannen met een migranten- of vluchtelingenafkomst over vrouwengelijkheid en LHBT-acceptatie. Dat gebeurt vanuit de Alliantie Verandering van Binnenuit met zeven zelforganisaties van mensen met een migratie- of vluchtelingenachtergrond. Wat gebeurt er op die bijeenkomsten en waarom werken ze zo goed? Hoe helpen die bijeenkomsten om geweld tegen vrouwen en meisjes en LHBT-personen terug te dringen en zelfbeschikking en gelijkheid te bevorderen? De alliantie gaat op 2 oktober a.s. hierover in gesprek met Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Tweede Kamerleden. Deze online bijeenkomst is live te volgen via Microsoft Teams. Via de chat is het mogelijk om vragen te stellen.

De bijeenkomst is geweest, het is niet meer mogelijk om je aan te melden.

Lees of kijk het hier terug

Programma 2 oktober (vanaf 15.00 uur)

  • Introductie door Ahmet Azdural, coördinator van het Consortium Zelfbeschikking
  • Interview met Olcay Gulsen en Souad Boumedien, door Ahmet Azdural
  • Presentatie van de publicatie ‘Zelfbeschikking en gelijkheid: hoe we die van binnenuit kunnen bevorderen’ door Hanneke Felten, projectleider van de Alliantie Verandering van Binnenuit
  • Overhandiging van de publicatie aan Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap
  • Reacties en vragen uit de zaal en via de chat.

Zelfbeschikking en gelijkheid: hoe we die van binnenuit kunnen bevorderen

De publicatie ‘Zelfbeschikking en gelijkheid: hoe we die van binnenuit kunnen bevorderen’ presenteert de methodieken die de landelijke (koepel)organisaties van vluchtelingen en migranten, verenigd in het Consortium Zelfbeschikking, inzetten in gesprekken over genderongelijkheid en gender-gerelateerd geweld. Om de sociale normen hierover te veranderen organiseert het Consortium bijna 700 gespreksbijeenkomsten voor en met hun achterban. Dit gebeurt vanuit de Alliantie Verandering van Binnenuit, die het Consortium met Movisie vormt. Movisie maakte voor de gespreksleiders een toolbox, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De methodieken zijn aangescherpt, vervolgens uitgetest in de praktijk en weer bijgesteld. Het resultaat van dit proces staat  beschreven in ‘Zelfbeschikking en gelijkheid: hoe we die van binnenuit kunnen bevorderen’, die op 2 oktober verschijnt. De publicatie biedt een rijk palet aan beproefde methoden en werkvormen, ontwikkeld door trainers en gespreksleiders die zelf afkomstig zijn uit de gemeenschappen. Zo kunnen anderen die werken aan verandering van de sociale norm in hun achterban, zich laten inspireren en hun aanpak verrijken.

Meer informatie over de Alliantie Verandering van Binnenuit