360 graden Movisie Talk: het einde van zelfredzaamheid?

Het SCP complimenteert het nieuwe regeerakkoord: dat gaat uit van een realistisch mensbeeld, ‘niet alleen zelfredzaamheid, maar ook het bieden van ondersteuning’. Ook elders is de afgelopen tijd forse kritiek geleverd op het doorgeschoten zelfredzaamheidsdenken. Maar moeten we nu ook vrezen voor het einde van een mooi ideaal als eigen regie, het recht om je eigen leven in te vullen – nota bene vastgelegd in een VN-verdrag? Daarover gaat het op 24 februari van 12.00 - 12.30 uur in de eerste aflevering van ‘360 graden Movisie Talk’.

Movisie-voorzitter Janny Bakker-Klein wil het kind niet met het badwater weggooien. ‘Ik heb meerdere malen mogen ervaren uitgaan van eigen regie voor het levensgeluk van mensen kan betekenen’, schrijft ze in het voorwoord van de publicatie ‘Eigen regie als basis’. Dat boekje wil een spoorboekje zijn voor gemeenteambtenaren die met eigen regie willen werken.

Maar InHolland-lector Richard de Brabander is sceptisch. Hij vindt zelfredzaamheid een mythe die we moeten ontmaskeren, en eigen regie is veel te veel de norm geworden. Op een zelfgenoegzame manier zijn die begrippen vanzelfsprekend geworden. Waarom zetten we niet in op betrokkenheid of geluk?

In de praktijk kunnen Mindert Rakhorst en Reinier van der Grijp wel uit de voeten met eigen regie. Het sluit prima aan bij hun out of de box-oplossingen voor mensen met zware problemen, verslaving of crimineel gedrag. Al zitten daar natuurlijk grenzen aan… Ze vertellen erover.

Nieuw: 360 graden Movisie Talk

Kern van ‘360 graden Movisie Talk’ is een gesprek met een expert of ervaringsdeskundige over een ontdekking of een nieuw of verrassend gezichtspunt, bijvoorbeeld aan de hand van een recente publicatie, een reactie daarop, of ervaring. Elke aflevering is een mix van deskundigheid en ervaring. 360 graden Movisie Talk duurt 30 minuten en vindt vanaf 24 februari om de drie weken plaats, van 12.00 tot 12.30 uur. De show wordt live vanuit de Movisie-studio gestreamd, maar kun je ook later terugkijken via YouTube. Presentatoren zijn afwisselend Marcel Ham en Olaf Stomp.

Portretfoto Marcel en Olaf

Portretfoto's Marcel Ham (links) en Olaf Stomp (rechts)

Marcel Ham: 'We presenteren een nieuw, actueel inzicht of een bevinding en bezien die vervolgens van verschillende kanten. Denk aan botsende perspectieven, maar ook aan verschillende soorten kennis: wetenschappelijk, professioneel en ervaringskennis. Het nieuwe inzicht wordt gebracht door een onderzoeker, denker, ervaringsdeskundige, iemand met een ervaring, van buiten of binnen Movisie. De uitwisseling is confronterend, moet verhelderen. Denken, uitvoering en beleid komen er verder mee, met stokpaardjes wordt afgerekend en nieuwe paradigma’s gevestigd.'

Bekijk de teaser:

Kijk de eerste aflevering terug