Aandacht voor discriminatie in campagne van Amsterdam

De effecten van micro-agressie

Met de campagne 'Kom op Amsterdam!' vraagt de gemeente Amsterdam aandacht voor verschillende vormen van discriminatie. Daar hoort ook micro-agressie bij. Amma Asante, onderzoeker bij Movisie, legt in het AT5-programma 'Amsterdam Informeert' uit wat micro-agressie is en wat voor effect dit heeft op mensen.

We zien dat mensen zich terugtrekken en klein gaan maken om niet op te vallen

Micro-agressie is een subtiele vorm van pestgedrag en discriminatie. Het zit in opmerkingen die onschuldig lijken, maar toch kwetsend zijn. Volgens Asante hebben mensen het vaak niet door dat grapjes of opmerkingen als kwetsend kunnen worden ervaren, omdat het subtiel in de cultuur is ingeslopen. Een opmerking als ‘jullie (zwarte vrouwen) kunnen altijd zo goed dansen’ is hier een voorbeeld van. Asante geeft nog een ander voorbeeld. ‘Als een meisje met een donkere huidskleur een doelpunt maakt, dat een wit meisje tegen haar zegt: ‘Goh, ik wist niet dat jullie kunnen hockeyen.’ Dat zit vol met vooroordelen en stereotypen’, zegt Asante.

Effecten

Het wordt vaak weggewuifd met een grapje of met de opmerkingen dat je het ‘van je af moet zetten’ of dat je een ‘dikkere huid moet kweken’. Maar als je vaker bepaalde opmerkingen krijgt, kan dat verschillende dingen met je doen. ‘Eén van de effecten die we zien, is dat mensen zich  terugtrekken en klein gaan maken. In de hoop niet op te vallen of gezien te worden, om zo te ontsnappen aan micro-agressie’, aldus Asante.

Praat erover

Asante raadt aan om erover te praten als je micro-agressie meemaakt. ‘Als je het durft, wijs diegene die de opmerking maakt erop aan. Besef je wel wat je tegen me zegt?’ En als je als omstander hoort dat iemand kwetsende opmerkingen maakt, kun je volgens Asante er naast gaan staan en vragen of hij of zij hulp nodig heeft. ‘Maar als je je mond opendoet, denk eerst goed na voordat je iets zegt’, benadrukt Asante.

Bekijk hier het AT5-interview met Movisie-onderzoeker Amma Asante