Arbeidsmatige dagbesteding: samen werken aan kwaliteit!

Inspirerende en leerzame bijeenkomst (volgeboekt)

9 januari 2019

In de afgelopen jaren zijn er veel nieuwe initiatieven op het gebied van arbeidsmatige dagbesteding ontstaan. Speciaal voor mensen die bij deze projecten werkzaam zijn én graag een kwaliteitsslag willen maken, organiseren we op 31 januari deze inspirerende en leerzame bijeenkomst bij Movisie.

Tijdens deze sessie reflecteer je op je eigen aanpak en onderzoeken we waar ruimte zit om de kwaliteit verder te ontwikkelen. Twee ervaren adviseurs op het gebied van Effectieve sociale interventies (ESI) en Participatie begeleiden deze interactieve middag. Sanneke Verweij is adviseur bij het team Participeren naar Vermogen en werkte mee aan de publicaties Vernieuwing in dagbesteding en Dagbesteding in ontwikkeling (2015 en 2017). Ook organiseerde zij vorig jaar in Zeist de Leerkring Vernieuwing in dagbesteding. Els Kok werkt bij het team Wat werkt en is expert op het gebied van kwaliteitsontwikkeling interventies en evaluatie-onderzoek.

Arbeidsmatige dagbesteding werken aan kwaliteit

Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen in dagbesteding?

Sanneke Verweij: ‘Dagbesteding wordt anders georganiseerd dan in het verleden. Er worden nieuwe, slimme combinaties gemaakt. Bijvoorbeeld mensen met verschillende achtergronden en problematiek die samen gebruik maken van één dagbestedingsvorm. Er ontstaan nieuwe verbindingen tussen zorg, welzijn en sociaal ondernemers en tussen de Participatiewet en Wmo. En we zien een toename van een mix van doelgroepen. Het mixen van doelen gebeurt vaak niet expliciet, maar wordt soms wel gedaan door activiteiten te richten op buurtbewoners, die verschillende doelen hebben. Bijvoorbeeld: ontmoeting, (taal)ontwikkeling en iets doen voor een ander. De inzet van zowel professionals als vrijwilligers gebeurt bij een groot deel van de dagactiviteiten, al is er veel verschil in de verhouding tussen de hoeveelheid formele en informele inzet. Verder zien we ontwikkelingen op meer inzet vanuit algemene voorzieningen, waarbij maatwerk nodig blijft bij complexe problematiek. Ook de samenwerking tussen aanbieders neemt toe. De initiatiefnemers van de dagbestedingsprojecten kijken veelal met enthousiasme naar de toekomst en willen hun werkwijze graag verder doorontwikkelen.'

Hoe kun je werken aan kwaliteit?  

Els Kok: 'Binnen het programma Effectieve sociale interventies (ESI) hebben wij inmiddels ruime ervaring met werken aan kwaliteitsverbetering van aanpakken in het sociale domein. Bouwstenen hiervoor zijn bijvoorbeeld een goede samenhang tussen je doelen, je doelgroepen en je aanpak om vervolgens met elkaar na te gaan of je de juiste dingen doet om je doelen te behalen. En hoe je weet dat je de juiste dingen doet. De volgende stap is leren van ervaringen van cliënten en leren van de uitvoering in de praktijk. Stapsgewijs werk je zo naar een effectieve sociale interventie.
We gaan bij deze bijeenkomst in op de vijf bouwstenen van een effectieve sociale interventie. De vragen die daarbij aan de orde komen zijn:

  • Hoe weet ik dat ik de juiste dingen doe om mijn doelstelling te bereiken?
  • Hoe kan ik mijn aanpak beter onderbouwen?
  • Hoe kan ik leren van de ervaringen van deelnemers en die van vrijwilligers?
  • Hoe kan ik leren van de uitvoering in de praktijk?

We gaan bij de bijeenkomst op basis van de inbreng van de deelnemers aan de slag.

  • Donderdag 31 januari 2019, van 13.00 – 16.30 uur
  • Locatie: Movisie, Catharijnesingel 47, 3511 GC Utrecht
  • Deze bijeenkomst is volgeboekt. Heb je interesse voor een plek op de wachtlijst, stuur dan een mail naar Marieke van Breukelen, m.vanbreukelen@movisie.nl

Challenge Ondernemende dagbesteding van de gemeente Zeist

Je ziet dat steeds meer gemeenten nieuwe initiatieven vanuit de praktijk laten opkomen en niet vanuit een bestaande voorziening. Een mooi voorbeeld hiervan is de gemeente Zeist die in 2017 een Challenge Ondernemende dagbesteding organiseerde. Hiermee wilde de gemeente een impuls geven aan nieuwe initiatieven. Het project kwam snel van de grond in samenwerking met de Social Impact Factory. Er kwamen 35 inzendingen binnen waaruit er vier werden uitgekozen om hun idee te presenteren aan een vakkundige jury tijdens de finale. Alle ideeën waren gericht op het creëren van zinvolle en nuttige activiteiten voor mensen in dagbesteding. Met als doel dat mensen in een ondernemende werkomgeving naar vermogen kunnen meedoen, zich ontwikkelen en midden in de maatschappij staan.

Verder lezen: Dagbesteding in ontwikkeling

Infographic trends in dagbesteding