Het belang van lokale Prides: Geldrops Pride

Feest, regenboogvlaggen en een bootparade door het kanaal. Het beeld van Pride speelt zich vaak af in de grote steden zoals Amsterdam en Utrecht. Maar ook buiten de grote steden wordt het belang van lhbti+ emancipatie gezien en gehoord. Pride, een viering van de vrijheid van lhbti+ personen, wordt steeds meer in kleinschalige gemeenten gevierd. Hoe zien deze Prides eruit? En waarom het is het belangrijk juist hier Pride te vieren? In dit artikel spreken we met Miranda Verdouw van de organisatie van Geldrop Pride.

Hoe ziet Geldrops Pride eruit?  

In 2018 en in 2019 hebben we een Pride gehad in Geldrop. Dit jaar is Geldrops Pride op 27 augustus. De Pride in Geldrop is een feest voor iedereen, waarbij we natuurlijk extra aandacht hebben voor de lhbti+ gemeenschap. De eerste twee edities vonden plaats op een zondag. Dit jaar moeten we wegens allerlei omstandigheden uitwijken naar de zaterdag, waarbij we beginnen met een korte Pride walk. Daarna zal de burgemeester of wethouder met ons het feest openen, waarbij we natuurlijk ook ons eigen Pride lied zullen zingen. De presentatie van de dag ligt deze keer bij Louisa Jansen. Zij is eerder bij ons te gast geweest en we hebben het van beide kanten als zo enorm positief ervaren dat zij nu de presentatie zal doen en natuurlijk ook zal gaan zingen. 

Wie zijn er betrokken bij de organisatie van de Pride?

De organisatie van de pride bestaat uit een goede mix van mensen uit de lhbti+ gemeenschap en cisgender en heteroseksuele personen. Naast deze fanatieke groep mensen hebben we een goede samenwerking met de GSA (Gender Sexuality Alliance) van het Strabrecht College, de middelbare school in onze gemeente. Zij denken en promoten mee. 

Wat is het belang van Pride in Geldrop? Waaruit blijkt dat er behoefte aan is?

Natuurlijk als je begint aan het organiseren van een groot evenement niet of het aan gaat slaan. Gelukkig waren de reacties na de eerste editie positief. Nog mooier is dat de reacties op de tweede editie nog veel beter waren. We hebben een perfecte mix gevonden tussen gezelligheid en het besteden van aandacht aan de problemen die er helaas nog zijn. Een feest waar iedereen zich prettig voelt en zichzelf kan zijn. Gedurende de coronaperiode hebben heel veel mensen laten weten dat ze het misten en dat ze uitkijken naar de volgende editie. Die mensen komen natuurlijk uit de eigen gemeente, maar we hebben bij de tweede editie mensen uit het hele land gezien. Wat ook leuk was, is dat zelfs mensen uit bijvoorbeeld Antwerpen ons wisten te vinden. 

Waarom is het juist ook belangrijk dat niet alleen in de grote steden Prides worden georganiseerd?

De saamhorigheid die we op een dag van de Pride ervaren maakt het zo bijzonder. In de grote stad is iedereen veel anoniemer en leeft iedereen meer een eigen leven. Hier voel je dat je door de mensen in je eigen omgeving geaccepteerd wordt als je toch even iets anders bent dan de norm. Die mensen kom je de rest van het jaar ook tegen en dat maakt dat er wederzijds wat meer begrip en acceptatie ontstaat. 

Zijn er drempels die jullie tegenkomen bij het organiseren van Pride?

Natuurlijk komen we drempels tegen. Dat is vooral het gevolg van regeltjes, maar helaas ook vooroordelen. Bij de laatste editie hadden we Axe Leito aangekondigd. Hij zou zich laten zien toen hij net Mr. Leather Netherlands 2019 was geworden. We merkten vooraf, tijdens het organiseren van de Pride, dat er daar veel vooroordelen over waren. Ondanks die vooroordelen, hebben we hem toch uitgenodigd. We merkten dat die vooroordelen na de Pride flink veranderd zijn. Dat was natuurlijk heel mooi om te zien. 

Wat voor tips hebben jullie voor gemeenten die voor het eerst een Pride organiseren? 

GeldropsPride maakt deel uit van het Pride Netwerk Nederland, een groep waar flink wat Prides bij aangesloten zijn, maar ook de Roze Zaterdag en de Roze Woensdag bijvoorbeeld. We kunnen bij elkaar terecht voor vragen en adviezen. Ook de grotere Prides zoals Utrecht, Rotterdam en Amsterdam maken deel uit van deze groep. Het is super leuk om af en toe eens bij elkaar in de keuken te kijken. Heb je zelf interesse om een Pride te organiseren? Alle organisaties denken graag mee, dus ga eens kijken bij een organisatie in de buurt, of wat verder weg als je denkt dat die gemeente misschien wat meer met die van jullie overeenkomt. 

Voor meer informatie kan je de site van Geldrops Pride in de gaten houden