Beleid belemmert sociaal professionals; wat moet er anders?

Regels, wetten, beleid, langdurige procedures… ze maken het sociaal professionals soms knap lastig. Dat is zonde, want het kan hen beletten om cliënten optimaal te helpen. Interventiespecialisten Mindert Rakhorst en Reinier van der Grijp kunnen erover meepraten. ‘Met iets meer flexibiliteit en bereidheid om out of the box te denken, kunnen we veel meer bereiken.’

Janny Bakker-Klein, voorzitter van de Raad van Bestuur van Movisie, deed in 2018 onderzoek naar dit onderwerp. Formeel klopten veel beleid en regels wel, maar in de dagelijkse praktijk vormden ze vaak juist een belemmering, concludeerde ze in haar promotieonderzoek ‘Anders kijken’.

4 maart: Anders kijken, anders doen

Op donderdagmiddag 4 maart wordt het boek ‘Anders kijken’ van Janny Bakker-Klein gepresenteerd tijdens een online bijeenkomst. In dit boek komen de casussen van Van der Grijp en Rakhorst ook terug. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) neemt het eerste exemplaar van het boek in ontvangst en deelt zijn visie op hoe bestuurders en ambtenaren anders om kunnen gaan met beleid en regels. Daarnaast gaan verschillende denkers en doeners met elkaar in gesprek over het onderwerp, onder leiding van gespreksleider Olaf Stomp (Movisie). De bijeenkomst duurt van 15.00 tot 17.00 uur. Onder de aanwezigen verloten we 25 exemplaren van ‘Anders kijken’.

Meld je aan

Regels, wetten, procedures

Rakhorst en Van der Grijp beamen die conclusie; zij lopen in de praktijk vaak tegen regels, wetten en procedures aan en verliezen daardoor soms kostbare tijd. Ze werden een tijdlang geschaduwd voor het onderzoek van Bakker-Klein en verschillende casussen uit hun dagelijkse praktijk komen terug in de publicatie. Van der Grijp is procesregisseur persoonsgerichte aanpak, interventiespecialist en vertrouwenspersoon voor (onder andere) de gemeente Huizen, Blaricum, Eemnes, Laren en Zaanstad. Rakhorst is ook interventiespecialist en vertrouwenspersoon, voor dezelfde gemeenten. Samen richtten zij Stichting Reindert op, om invulling te geven aan die werkzaamheden.

Zwaarste doelgroepen

‘We werken met de zwaarste doelgroepen, van criminelen en verslaafden tot jongeren en volwassenen die voor overlast zorgen, en proberen hen verder te helpen’, vertelt Rakhorst. ‘We zijn geen zorgverleners, maar brengen mensen tot het punt dat ze weer openstaan voor hulp en zorg. Als dat goed gaat, kunnen zorgprofessionals hun werk dus weer doen.’ Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, vult Van der Grijp aan. Er komt namelijk veel kijken bij hun werkzaamheden. Van een open en oordeelvrije houding tot het bieden van vertrouwen, veiligheid en duidelijkheid. ‘Voor sommige mensen kunnen wij niets betekenen, die kiezen bijvoorbeeld bewust voor de criminaliteit of zijn extreem verslaafd’, zegt hij. ‘Maar bij een groot deel van deze doelgroep zijn er nog genoeg kansen op verbetering.’

Lees verder op Zorg+Welzijn

Dit is een verkorte versie van het artikel dat eerder op Zorg+Welzijn verscheen. Lees hier het volledige artikel.