Blog: Hoe win je het vertrouwen terug in je gemeente?

Veel kleine gemeenten zien hun bevolking groeien in aantal en diversiteit. Met de instroom van nieuwe inwoners uit de stad, krijgen deze vaak hechte gemeenschappen ook te maken met de dynamiek en de problemen uit de stad. Dit stelt de gemeente, sociaal professionals en de inwoners voor nieuwe uitdagingen, die vragen om een andere aanpak, schrijft programmaleider Annemarie van Hinsberg.

Als je daar niet op voorbereid bent, kunnen zaken gemakkelijk escaleren. De gemeente Montfoort heeft dat aan den lijve ondervonden en gooide het roer om. Wat kunnen we van Montfoort leren?

Movisie heeft samen met de Uitvoeringsbrigade en Stichting Reindert afgelopen half jaar een actieonderzoek uitgevoerd in Montfoort. De aanleiding: een man (met een verleden als vluchteling) had een 16-jarig meisje levensgevaarlijk verwond. Eén dag na deze gebeurtenis stond een groep demonstranten voor het gemeentehuis.

'Wat kunnen we van Montfoort leren?'

Ze uitten hun onvrede in harde en sommigen zelfs met racistische bewoordingen. De demonstranten eisten directe verandering die hun veiligheid zou moeten waarborgen. Uit de gesprekken die we tijdens het onderzoek met alle betrokkenen voerden, blijkt dat de harde taal en acties veelal geen ideologische grondslag te hebben, maar vooral voort te komen uit andere zorgen en onvrede.

Lees verder op Zorg+Welzijn

Dit is een verkorte versie van de blog die eerder op Zorg+Welzijn verscheen. Lees hier de volledige blog.