Blog: ‘#MeToo maakt duidelijk dat ongewenst gedrag een maatschappelijk probleem is'

Veiliger vrijwilligerswerk met training 'In veilige handen'

#MeToo, ook binnen vrijwilligersorganisaties komt het voor. Vorig jaar heeft commissie de Vries (NOC*NSF) in een lijvig rapport 42 aanbevelingen gedaan om seksuele intimidatie en misbruik in de sportwereld te voorkomen. Maar ongewenst gedrag is geen probleem van de sport alleen. Zelfs niet een probleem dat alleen binnen vrijwilligersorganisaties voorkomt. De MeToo-beweging heeft duidelijk gemaakt dat het een maatschappelijk probleem is. Ongewenst gedrag is onderdeel van onze samenleving.

Vrijwilligersorganisaties zijn onderdeel van de samenleving en hebben een open cultuur. Vrijwilligers zijn over het algemeen meer dan welkom en vaak worden ze dan ook met open armen ontvangen.  Dat is een goede houding voor het in stand houden van het eigen vrijwilligersbestand en de bereidheid om vrijwilligerswerk te doen in het algemeen. Maar het ontslaat organisaties niet van de verantwoordelijkheid om een veilige omgeving te bieden. Ze zijn aansprakelijk voor wat binnen de eigen organisatie plaatsvindt en kunnen ook aangesproken worden op ongewenst gedrag tussen personen die elkaar bij de vrijwilligersactiviteit hebben leren kennen.

Ongewenst gedrag bespreekbaar maken

Dat vraagt om een alerte houding binnen de organisatie. Zowel van collega vrijwilligers als van bestuur. Op het onderwerp is er nog veel handelingsverlegenheid, daarom hebben we vanuit Movisie het project In veilige handen waarmee we vrijwilligersorganisaties ondersteunen. Dat blijkt nog hard nodig. De #metoo beweging maakt ook duidelijk dat ongewenst gedrag benoemd moet worden om het bespreekbaar te maken. In de training in veilige handen ligt daar de focus. Deelnemers worden getraind in omgaan met weerstanden en gesprektechnieken naast het signaleren en duiden van ongewenst gedrag.

Mijn ervaring is dat interne bijeenkomsten over het onderwerp erg belangrijk zijn, maar dat weinig medewerkers, vrijwilligers of coördinatoren zich geroepen voelen om de workshops en trainingen te geven. Ze voelen zich onzeker omdat ze de materie nog niet eigen gemaakt hebben. Datzelfde geldt voor medewerkers van lokale steunpunten voor het vrijwilligerswerk. Binnen het project In veilige handen bieden we daarom een training we mensen helpen het onderwerp bespreekbaar te maken en bieden we instrumenten waarmee organisaties direct aan de slag kunnen.

Uit de praktijk blijkt dat organisaties die het stappenplan van In veilige handen toepassen op instemming kunnen rekenen van (ouders van) deelnemers en vrijwilligers. Vooral ook omdat een open houding ontstaat waarin mensen een groter gevoel van sociale veiligheid ervaren.  Daarmee los je het probleem in de samenleving niet op maar neem je wel de verantwoordelijkheid om ongewenst gedrag in de eigen organisatie te voorkomen.

Vanwege de bijdrage van een externe partner kunnen we de training tegen een gereduceerd tarief aanbieden. Kijk hier voor meer informatie en data voor volgend jaar.

 

Lees meer over de training

Download het rapport Seksuele intimidatie en misbruik in de sport