Blog: Pleidooi voor menselijkheid

22 januari 2018

Waarom vluchtelingen genoodzaakt zijn in gammele bootjes te stappen. En hoe we dit kunnen stoppen.De hartverscheurende foto van het 3-jarige Syrische jongetje Aylan Kurdi die 2 september jl. aanspoelde op het strand in Turkije is via sociale media wereldwijd gedeeld. Niet alleen hij, ook zijn vijfjarige broertje en moeder verdronken, zijn vader alleen achterlatend. Was dit zinloze vreselijke leed te voorkomen?

Ja. En niet alleen bij Aylan. De tante van Aylan had geld bij elkaar verzameld om haar familie over te laten komen naar Vancouver. Maar de VN wilden het gezin niet als vluchtelingen registreren, Turkije weigerde uitreisvisa. Dit dreef hen uiteindelijk uit wanhoop in de armen van mensenhandelaren.

Overtochten in gammele bootjes zijn geen vanzelfsprekendheid

Wat opvalt in de discussie is dat het een vanzelfsprekendheid lijkt dat vluchtelingen in krakkemikkige bootjes de overtocht maken. Na een helse tocht in eigen land, het betalen van grof geld aan louche mensenhandelaren, komen ze terecht op overvolle en onveilige schepen. Niemand lijkt zich af te vragen waarom vluchtelingen in de 21e eeuw niet per vliegtuig komen. Althans, het staat niet ter discussie. Terwijl vliegen voor vluchtelingen vele malen goedkoper is dan mensenhandelaren betalen. En vele malen veiliger. Waarom is er nog geen ‘luchtbrug’ tussen Turkije en Griekenland?

Lees de volledige blog van Movisie-adviseur Christine Kuiper op socialevraagstukken.nl.