Campagne straatintimidatie gemeente Tilburg: ‘Een veilige stad maak je met iedereen’
Door gebruik te maken van lokale ambassadeurs en te focussen op het activeren van omstanders als sociaal vangnet, wil de gemeente Tilburg straatintimidatie aanpakken. We spraken Jenny Janssens, beleidsmedewerker Inclusie en Lisa van Boekel, stagiair Straatintimidatie Onderzoek bij de gemeente Tilburg. ‘Met deze campagne willen we uitdragen wat de sociale norm is. We focussen hierbij op wat je juist wél moet doen.’
Eerder waren de campagnes van de gemeente Tilburg meer gericht op bewustwording van straatintimidatie als geheel. ‘Bij deze campagne willen we meer de focus leggen op wat jij als omstander kunt betekenen zonder te veel verantwoordelijkheid bij het slachtoffer te leggen’, vertelt Janssens.
Inzetten ambassadeurs
Voor deze campagne heeft de gemeente gekozen om lokale ambassadeurs in te zetten. ‘We hebben gekozen voor vier verschillende personen die actief zijn in verschillende doelgroepen: een journalist, een jongerenwerker, de nachtburgemeester en een educator van Fairspace die de queer community in Tilburg representeert.’ Het inzetten van de ambassadeurs heeft volgens Janssens een olievlekwerking. ‘Doordat zij deze campagne weer delen in hun netwerk komt de boodschap bij meer verschillende groepen mensen terecht.’ Deze publiekscampagne draagt een eenduidige sociale norm uit, dit werkt bij het voorkomen van ongewenst gedrag.
Verder lezen?
Dit artikel verscheen op de website van het programma Veilige Steden.
Beeld: campagnemateriaal gemeente Tilburg