Caroline: ‘Ook na mijn pensioen wil ik blijven werken’

Persona’s tonen uitdagingen bij verdeling zorg en arbeid (deel 2)

‘Toen mijn kleinkind geboren werd, wilde mijn dochter snel weer gaan werken. Ik vond dat ze best nog even thuis kon blijven om van haar kindje te genieten. Maar ze wil niet afhankelijk zijn van anderen. Dat zegt Caroline, een van de vier persona’s die Movisie ontwikkelde op basis van echte levensverhalen van vrouwen. De persona’s brengen de uitdagingen in beeld van het combineren van werk en zorg.

Portret van persona Caroline

Caroline is een van de persona’s die Movisie opstelde in het kader van Ditwerktwel.nl, een alliantie bestaande uit WOMEN Inc., Bureau Clara Wichmann, Movisie, WO=MEN en de Nederlandse Vrouwen Raad. Deze alliantie heeft als primaire doelstelling het bevorderen van een gelijke positie van vrouwen en mannen, in het combineren van betaalde arbeid en onbetaalde zorgtaken in Nederland. Hierbij wordt vooral de focus gelegd op vrouwen in een financieel kwetsbare positie. Dit jaar komt de samenwerking binnen deze alliantie ten einde. Reden om de vier persona’s in aparte artikelen nog een keer in de spotlight te zetten. Deel 2: Caroline.

Caroline, kun je iets over jezelf vertellen? 

Mijn naam spreek je op zijn Engels uit. Ik ben 56 jaar. Ik ben alleenstaand en heb een dochter van 36 en een zoon van 25 jaar. Op mijn vijfde ben ik met mijn tante naar Nederland verhuisd. Mijn ouders woonden daar al. Ik woon met mijn dochter en haar kind in Almere. Ik werk acht uur per week in de thuiszorg en ik ontvang een aanvullende WW-uitkering. Voorheen werkte ik veertig uur per week: als receptioniste en in de beveiliging. 

Waar krijg jij energie van? 

Ik houd ervan om bezig te zijn. Ik heb naast mijn werk altijd vrijwilligerswerk gedaan. Momenteel ben ik vrijwillig taalcoach bij een azc en kook ik in het buurtcentrum. Daar werf ik sinds kort ook sponsors voor. Daarnaast krijg ik energie van mijn familie en kleinkind. Als ik tijd voor mezelf nodig heb, ga ik shoppen. 

Mijn moeder zei altijd: 'Ga leren en verdien je eigen geld. Dan bereik je wat'

Hoe zag jouw leven er vroeger uit? 

Ik woonde tot mijn zestiende in Amsterdam, daar had ik een leuke, hechte klas. Ik was populair. Na de middelbare school ben ik met de kunstacademie en een studie Nederlands begonnen. Ik had daarnaast nog meer ideeën over mijn toekomst; een eigen bedrijf, het leger in, stewardess en kapper worden en een woonhuis opzetten voor mensen die het niet zo breed hebben. Ik raakte echter zwanger op mijn twintigste. Vanwege mijn geloof was abortus geen optie. Mijn moeder was niet blij met mijn zwangerschap en wilde dat ik mijn studie zou afmaken. Ze zei altijd: 'Ga leren en verdien je eigen geld. Dan bereik je wat.' Mijn ouders hadden sowieso veel meningen over mijn leven en mijn toekomst. Ik kon gelukkig snel een eigen huis krijgen. Er was veel onrust in de relatie met de vader van mijn kind. Ik heb ook nooit met hem samengewoond. Door die onrust ben ik met beide studies gestopt. Toen mijn dochter naar het kinderdagverblijf ging, ben ik gaan werken. Ik heb veel verschillende baantjes gehad, vooral het werk in de beveiliging vond ik leuk. Toen mijn zoon tien jaar later werd geboren, ben ik weer een tijdje gestopt met werken. Ook met zijn vader heb ik geen contact. Het was best lastig om rond te komen, waardoor ik uiteindelijk ook een schuld had. Om die af te lossen, ben ik extra hard gaan werken, ook in de weekenden. Ik zag mijn kinderen nauwelijks. 

Hoe ziet je leven er nu uit? 

Op dit moment gaat het oké. Het is lastig voor mijn dochter om een eigen plek te vinden. Daar zijn moeders voor, ik zet haar niet op straat. Mijn dochter vindt het spannend om een huis te huren of te kopen. Ze wil niet het risico lopen om altijd fulltime te moeten werken om de rekeningen te kunnen betalen. Daarnaast vindt ze het fijn dat ze met mij kan praten als ze thuiskomt.

Toen mijn kleinkind geboren werd, wilde mijn dochter snel weer gaan werken. Ik vond dat ze best nog even thuis kon blijven om van haar kindje te genieten. Ze wil niet afhankelijk zijn van anderen. Als je zelf werkt, weet je ook hoe het geld binnenkomt. Ze wil het goede voorbeeld geven, net als ik vroeger. Ik werk sinds een paar jaar minder in verband met fysieke en mentale klachten, maar ben altijd bezig. Mijn dochter en ik redden het financieel net aan, soms met wat hulp van een goede vriend. Als hij iets nodig heeft, help ik hem. 

Het is goed om bezig te blijven, dan zit ik niet zo in mijn hoofd

Hoe zie jij de toekomst? 

Ik hoop dat mijn dochter in de toekomst een eigen plekje vindt. Ik zou haar nooit wegsturen, ik vind die drukte in huis leuk. Verder gun ik haar dat ze door kan studeren en door kan groeien in haar baan. Ook na mijn pensioen wil ik blijven werken. Het is goed om bezig te blijven, dan zit ik niet zo in mijn hoofd. We komen nu rond, maar misschien moet ik meer gaan werken als mijn uitkering stopt.

Wat heb je nodig? 

Ik had als werkende en alleenstaande ouder meer begrip van mijn werkgevers willen hebben, qua verlof en flexibele uren. Daarnaast liep tijdens mijn zwangerschap mijn tijdelijke contract af. Dat is niet verlengd, terwijl ze aangaven dat wel van plan te zijn. Ze gaven aan dat het niet door de zwangerschap kwam, maar dat betwijfel ik. Ik ben gewend om anderen te helpen, in plaats van zelf om hulp te vragen. Toen ik geopereerd moest worden, kon ik me pas overgeven aan thuishulp. Omdat dat verplicht was en ik geen kant op kon. Mijn dochter zei: 'Mama, we zijn er voor je.' Dat vond ik lastig om te accepteren, want zolang het kan, wil ik alles zelf blijven doen. Soms mis ik onvoorwaardelijke vriendschap. Dat je ervoor elkaar bent, ook op moeilijke momenten. Vrienden gaan hun eigen weg, zijn druk en hebben geen tijd. Ik haal steun uit mijn zusje, ouders en een paar goede vrienden. Ik adviseer mijn dochter: als je in de WW terecht komt, maak dan gebruik van de cursussen die ze aanbieden. Daar heb ik veel van geleerd. Schaam je niet om te zeggen dat je werkloos bent. Als je dat deelt, gaat het balletje rollen. Mensen houden je in gedachten als ze iets langs zien komen. Daarnaast geef ik haar mee dat ze voor haar rechten moet opkomen. Als zwarte vrouw heb je er recht op om hetzelfde te verdienen als een witte man. 
Alle vrouwen adviseer ik: wees niet bang om jezelf in vele opzichten eens onder de loep te nemen. Je bent uniek.