'Op de club moet je kunnen praten over sporten met een hoofddoek'

In gesprek met een spreker van het kerstdebat

Iedereen lijkt zich steeds meer terug te trekken in zijn eigen bubbel. Een ontmoeting met een ander is niet meer vanzelfsprekend. Cor Jansen, lid van de Raad van Advies van een sportvereniging in Utrecht vertelt op het kerstdebat van Movisie en KIS dat deze trend kan worden gekeerd. We geven een voorproefje.

Hoe moeten we verschil duiden, als obstakel of als stimulans? Over die vraag debatteren de deelnemers aan het kerstdebat 'Verschil moet er zijn' op 22 december in de Utrechtse Geertekerk. Een van de deelnemers aan het debat is Cor Jansen, voormalig voorzitter van sportvereniging Zwaluwen Utrecht 1911.

Vastbijten in eigen gelijk

Jansen stelt dat verschil mensen ertoe kan stimuleren om elkaar te leren kennen en te respecteren. Dat die bereidheid er niet altijd is, heeft volgens hem deels te maken met de oprukkende digitalisering. Hij verwijst naar de bevindingen van Cathy O’Neil. In haar boek Weapons of Math Destruction vertelt de Amerikaanse wiskundige dat we een digitaal spoor achterlaten wanneer we via een zoekmachine een site of discussieplatform bezoeken. Op basis van dat spoor krijgen we daarna telkens dezelfde soort informatie toegestuurd. Mensen komen daardoor in een bubbel terecht, waardoor ze geen kennis meer maken met andere standpunten en zich vastbijten in het eigen gelijk.

De polarisatie die we nu zien, komt doordat mensen steeds vaker alleen nog onder gelijkgezinden verkeren. Maar dat is niet de hele verklaring, zegt Jansen. ‘Er zijn ook mensen, vooral de vertegenwoordigers van dead end street politics, die het belangrijker vinden om te botsen dan te ontmoeten.’

Het kan ook anders

Zwaluwen Utrecht 1911 laat al sinds de fusie van Zwaluwen Vooruit en vv Utrecht in 2005 zien dat het ook anders kan. De thuisbasis van deze omnisportvereniging - je kunt er voetballen, hockeyen, tennissen, kaarten en biljarten - is alleen al vanwege haar ligging op Nieuw Welgelegen, op het kruispunt van de Utrechtse wijken Kanaleneiland, Dichterswijk en Oog in Al, een sportieve ontmoetingsplaats bij uitstek. Een plek op een centraal punt in de stad waar jongeren en volwassenen, 'ongeacht socio-etnische afkomst of sekse', de gelegenheid hebben om samen te sporten en elkaar beter te leren kennen.

De zaken eerlijk op tafel leggen

Jansen erkent dat het in de vereniging soms ook schuurt door de onderlinge verschillen. 'Maar dit gebeurt op een eerlijke manier. We leggen de zaken op tafel en dat komt een duurzame onderlinge verstandhouding alleen maar ten goede.' Of het nu over onderwerpen gaat als een gezonde sportvereniging, over alcoholgebruik, een rookvrije vereniging of het al dan niet sporten met een hoofddoek. Het moet volgens Jansen vanzelfsprekend zijn dat je in de vereniging, maar ook thuis, op school en uiteindelijk op de straat een cultuur hebt waarin het normaal is dat je zaken benoemt en aan de orde stelt. Jansen: 'Hoe confronterend dat soms is. Juist zo'n eerlijke en soms schurende cultuur vormt de basis om  duurzaam op te kunnen bouwen.'