Column: Hoe ga jij het doen?

‘Hoe ga jij het doen?’ Ik sta op het schoolplein en dit is de vraag die onder de ouders rondzoemt. De kerstvakantie wordt met een week vervroegd en dat betekent dat onze kinderen onverwacht weer thuis zullen zijn. De reacties variëren van gelatenheid tot stress. Bij velen leeft het idee dat we langzaam opkrabbelen uit de pandemie en dan valt dit toch rauw op je dak. Dit was vorige week. Toen moest de lockdown nog komen, de derde…

Als ik om me heen kijk zie ik gezinnen waar wordt gegoocheld met werk en kinderen thuis, ondernemers die weer een onzekere tijd tegemoet gaan, gezinnen die wekenlang in quarantaine zitten vanwege een besmetting, medische zorg die wordt uitgesteld en families waar onenigheid is over vaccineren. In welk gezin, tussen welke partners loopt in deze omstandigheden de spanning niet op z’n minst af en toe op?

Dit gaat over ons allemaal. Ieder gezin, ieder koppel maakt wel eens ruzie. Dat hoort erbij. En we weten dat wanneer de spanning en stress toenemen er ook meer ruzies ontstaan. Maar hoe ga je goed om met een ruzie? En wanneer gaat een ruzie over de grens? Wat kan je dan doen?

In welk gezin, tussen welke partners loopt in deze omstandigheden de spanning niet op z’n minst af en toe op?

Veilige relaties

In de brochure Hoe houd ik mijn relatie veilig tijdens de coronacrisis lees je over wanneer een ruzie over de grens gaat en wat je dan kan doen. Ook lees je over 7 kenmerken voor positief gedrag in een relatie en wordt er beschreven hoe je een time-out neemt als de gemoederen hoog oplopen. Want ook al voelt het misschien kunstmatig, het helpt om afstand te nemen en af te koelen. En bedenk ook: wanneer praat je een ruzie uit en wanneer laat je een discussiepunt rusten? Niet alles hoeft immers uit te worden gepraat. Zelf wandel ik regelmatig 's avonds een rondje door de buurt met een vriendin die om de hoek woont. Een frisse neus en een goed gesprek zet alles weer in perspectief.

Schakel waar nodig hulp in

Er zijn ook relaties die regelmatig onveilig zijn. Zeker tijdens een lockdown, kan het teveel worden. Daar hoef je je niet voor te schamen. Maar schakel waar nodig hulp in! Bij directe nood, bel altijd 112. Geen directe nood? Bel met Veilig Thuis op 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar). Je krijgt dan een hulpverlener aan de lijn die samen met jou alles op een rij zet, vragen beantwoordt en bespreekt welke stappen nodig zijn.

Bekijk de animatie: Time Out