Coming Out Dag inclusief benaderd
‘Uit de kast komen’ is geen doel, jezelf zijn wél!
Elk jaar staat 11 oktober in het teken van de Coming Out Dag. Deze dag symboliseert dat iedereen mag zijn wie die is en wie die wil zijn, ongeacht de seksuele oriëntatie en of genderidentiteit. Om dit te vieren en, minstens even belangrijk, om dit bespreekbaar te maken worden er in de week van de Coming Out Dag tal van evenementen georganiseerd.
Traditiegetrouw wordt de Regenboogvlag gehesen door verschillende gemeenten, alsook door particulieren, ondernemers en belangenorganisaties. Sommige LHBTI’s vinden steun in deze week om open met anderen te praten over hun gevoelens en identiteit(en). Maar, Coming Out Dag is ook een dag waarbij we stilstaan bij het feit dat niet iedereen deze behoefte voelt, ook niet om ‘uit de kast’ te komen. Het zijn wie je bent, openlijk of niet, vanaf wanneer en voor wie, het zijn allemaal persoonlijke keuzes. Het gaat erom dat ieder zich daar fijn en veilig bij voelt!
Complex proces
Voor LHBTI’s kan het (openlijk) uitkomen voor de eigen seksuele oriëntatie en of genderidentiteit een worsteling en complex proces zijn. Dit kan het proces van ontdekken en of (zelf)acceptatie betreffen, kortgezegd een proces van Coming In. Maar het betreft vaak ook het proces van het vertellen aan de omgeving en de mate van acceptatie door anderen, iemands Coming Out. Het is natuurlijk vreemd dat iemand voor de seksuele oriëntatie of genderidentiteit ‘uit moet komen’. Maar omdat cis-gender en heteroseksualiteit nog steeds de norm is, is deze laatste groep vrijgesteld van een openlijke bekendmaking.
Voor veel LHBTI’s is het ‘uit de kast komen’ dan ook geen eenmalige mededeling. Het is een proces van vertellen aan bijvoorbeeld verschillende mensen op school, aan vrienden, collega’s, familie of kennissen. Maar ook het wel of niet vertellen aan de personen die ze gedurende hun (hele) leven nog zullen ontmoeten. Het is hiermee een doorlopend denk- en vertelproces. De reacties van mensen kunnen uiteenlopen. Kortom, coming out kan dus verschillende emoties en gedachten oproepen.
Wereldwijd een nationale dag
Wist je dat Coming Out Dag in tal van landen een nationale dag is? Het begon in de Verenigde Staten waar op 11 oktober 1987 in Washington D.C. meer dan een half miljoen mensen de straat opgingen voor gelijkwaardige rechten van LHBTI+-personen. Het trok wereldwijd veel aandacht. Deze dag heeft ervoor gezorgd dat er tal van belangenorganisaties werden opgericht en er meer publieke aandacht kwam voor dit onderwerp. LHBTI+-activisten Rob Eichberg en Jean O’Leary hebben ervoor gezorgd dat 11 oktober een nationale Coming Out Dag werd. In Nederland is er sinds 11 oktober 2009 een nationale Coming Out Dag.
Momenteel zijn er tal van hashtags actief op internationale en nationale sociale media-kanalen om zo meer mensen te bereiken en bewustwording te creëren. De meest populaire hashtags in Nederland zijn: #comingoutdag2020 en #regenboogvlag2020.
Meer aandacht voor een inclusieve Coming Out Dag: vlaggen en evenementen
Door het hele land laten organisaties, bedrijven en particulieren in deze week, en in het bijzonder zondag, trots en hoopvol de Regenboogvlag wapperen. Een belangrijk symbool. Tegelijkertijd representeert de traditionele Regenboogvlag niet de hele LHBTI-gemeenschap. Veel LHBTI’s ervaren binnen de eigen LHBTI-gemeenschap en daarbuiten uitsluitingsvormen die nog weinig aandacht krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een thema als racisme. Om meer aandacht te krijgen voor diverse onderbelichte vraagstukken en de personen die het treft hijsen steeds meer belangenorganisaties, particulieren en gemeenten de inclusieve Regenboogvlag, ook wel Progress Flag genoemd. De nieuwe toegevoegde kleuren symboliseren namelijk ook LHBTI+-personen van kleur, trans personen, non-binaire personen, maar ook personen die aids hebben of hieraan zijn overleden.
De organisatie Colored Qollective schreef in een open brief aan de gemeente Utrecht het belang uit om meer aandacht te geven aan en steun uit te spreken naar de diversiteit van mensen en ervaringen binnen de LHBTIQA+-gemeenschap. Het hijsen van de inclusieve Regenboogvlag ziet Collored Qollectve als een belangrijk onderdeel van het uitdragen van deze steun.
'In Utrecht hijsen we voor het eerst op alle gemeentelijke locaties de Progress Pride vlag. We hopen dat meer Utrechters zich in deze vlag vertegenwoordigd voelen en zich erin herkennen. Voor de zichtbaarheid en gelijke kansen voor ál onze LHBTI+’ers. Want Utrecht is een diverse stad met ruimte voor iedereen – ook alle vormen van liefde,' aldus Linda Voortman, wethouder Diversiteit.
Ook is de inclusieve Regenboogvlag in Amsterdam gehesen tijdens de Pride-periode en in Rotterdam zal deze inclusieve vlag op verschillende plekken wapperen tijdens de week van de Coming Out Dag 2020. In sommige gemeenten hijsen ze beide vlaggen.
Hoe organiseer je inclusieve evenementen?
- Voor wie organiseren we evenementen en wie bereiken we daadwerkelijk?
- Is het programma inclusief en voldoende veilig voor iedereen om zich te uiten?
- Wat zijn onderbelichte thema’s?
- Hoe kunnen mensen die liever anoniem blijven toch onze evenementen bijwonen?
- Zijn er verschillende (externe) groepen en experts bij de organisatie betrokken?
Dit zijn een aantal vragen die professionals aan zichzelf en elkaar kunnen stellen bij het organiseren van evenementen. Het organiseren van inclusieve evenementen gaat zowel over de inhoud van een programma als ook over praktische en organisatorische zaken rondom een evenement.
Tijdens deze coronaperiode hebben we veel opgestoken over hoe evenementen inclusiever kunnen worden gemaakt. Dit jaar hebben we vanuit het Movisie-Regenboogprogramma diverse artikelen gepubliceerd over hoe LHBTI-beleid en LHBTI-activiteiten inclusiever kunnen worden benaderd. We gaven tips over hoe evenementen inclusief te organiseren. En we legden het belang uit van LHBTI-ontmoeting in tijden van corona en gaven ook tips over wat je als professional kunt doen.
Activiteiten
Door heel het land worden in de week van de Coming Out Dag activiteiten georganiseerd. Hieronder staan er een aantal op een rij. Inmiddels zijn de coronaregels aangescherpt, de laatste stand van zaken is voor ons onbekend. Het is daarom belangrijk de communicatiekanalen van de desbetreffende organisatoren in de gaten te houden of om contact met ze op te nemen.
- Dit jaar organiseert Stichting Regenboogbelang Heerenveen voor het eerst de Regenboogweek in Heerenveen, tussen 5 en 11 oktober
- De Regenboogdagen Enschede zijn tussen 6 en 11 oktober
- Regenboogweek georganiseerd door de Regenboog Alliantie Gouda is tussen 2 en 11 oktober
- Hilversum Rainbow Week tussen 9 en 16 oktober
- In samenwerking met de Protestantse Gemeente Nijverdal en de Vrije Evangelische Gemeente Nijverdal is er zondagavond 11 oktober om 18.30 uur een roze viering in de Regenboogkerk in Nijverdal
Kijk voor andere evenementen bij jou in de omgeving op de site van het COC: Switchboard.