Coming-Outdag 2021: ‘Vind een vorm die bij je past, je mag er hoe dan ook zijn’

De jaarlijkse Coming-outdag, 11 oktober, komt er weer aan. Intussen is het een breed bekende dag geworden, met events in vele gemeenten.

Volgend jaar, op 11 oktober 2022, is het 35 jaar geleden dat ongeveer 500.000 mensen in de Verenigde Staten meeliepen in een demonstratie tegen een uitspraak van het federale hooggerechtshof waarin de rechtmatigheid van een verbod op sodomie (homoseksuele handelingen) erkend werd. Naar aanleiding hiervan werd 11 oktober, de dag van de demonstratie, een actiedag om het uit de kast komen te vieren.

De eerste Coming-Outdag in Nederland was in 2009. Minister Plasterk, de minister ‘met de leren hoed’, riep op om 11 oktober ook in Nederland tot nationale Coming-Outdag te maken. In de jaren erna is Coming-Outdag uitgegroeid tot wat hij nu is. Meer en meer gemeenten, bedrijven, sportclubs en scholen hijsen de regenboogvlag - tegenwoordig ook steeds vaker de Progress Flag - en er worden tal van evenementen georganiseerd. Vele daarvan zijn te vinden in de agenda van het Switchboard. Sommige duren een uur, sommige een dag en er zijn intussen ook hele Regenboogweken gekoppeld aan de dag.  

Kast 

In de loop der tijd is het besef gegroeid dat ‘uit de kast komen’ niet de norm is of hoeft te zijn: het is een westers concept van het vormgeven van LHBTI-identiteit. Er is ruimte gekomen voor meer vormen, meer concepten. Het proces van coming-in, waarin met name zelfacceptatie centraal staat, krijgt meer aandacht, omdat velen daar meer mee geholpen zijn. Zie ook de online training Coming-In

Het is aan iedereen om zelf te bepalen of, hoe en wanneer men uit de kast komt. Het recente nieuws over de onvrijwillige outing van leerlingen op een school in Gorinchem onderstreept dat: dit had grote en vervelende consequenties voor de leerlingen. Maar ook voor de school, want mede als gevolg van de aandacht voor de rechten van LHBTI-leerlingen volgt strafrechtelijk onderzoek naar de school. 

Actie werkt 

‘Dat er meer en meer aandacht is voor de kast en de mensen die de kasten bouwen stemt me optimistisch’, zegt Charlot Pierik, adviseur inclusie en diversiteit bij Movisie. ‘Want hoe zou het zijn als die kasten niet meer om mensen heen gebouwd worden en iedereen kan zijn wie men is, zonder dat expliciet aandacht wordt besteed aan seksuele oriëntatie?’ Pierik stelt vast dat we nog niet zover zijn, maar ziet dat actie werkt. ‘Dat blijkt onder andere uit de ontwikkelingen in Polen. Hier is onlangs een regio gezwicht onder internationale druk: ze schaften de LHBTI -vrije zones af.’ Met dit optimistische bericht wenst Pierik iedereen een fijne Coming-outdag. ‘Vind een vorm die bij je past, je mag er hoe dan ook zijn.’