Congres Regenboogsteden 2022 in overzicht

Een terugblik op leerzame en inspirerende momenten

Op 14 oktober vond het Congres Regenboogsteden plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. De dag werd spectaculair geopend en onder begeleiding van Barbara Barend kwamen leerzame en inspirerende verhalen naar voren. Ook werden er tal van workshops en sessies gehouden. De dag werd afgesloten met een mooie bekendmaking van minister Robbert Dijkgraaf (OCW): het Programma Regenboogsteden gaat de komende vier jaar door! In een overzichtsartikel delen we enkele leerzame en inspirerende momenten uit deze feestelijke dag.

Een spectaculaire start

Een energieker begin kon de dag niet hebben met een optreden van ballroom-house House of Vineyard. Moeder Amber Vineyard bracht haar dansers (ook wel ‘kinderen’ genoemd) op het podium om de bezoekers van het congres op spectaculaire wijze kennis te laten maken met ballroom en waar het zich voor inzet. In gesprek met Barbara Barend licht Vineyard toe: ballroom is meer dan dans. Het kent een zware geschiedenis van onderdrukking, vooral voor transgender personen van kleur. Ballroom brengt daarom niet alleen entertainment, maar ook zichtbaarheid en kennis met zich mee. Het zet transgender personen van kleur voorop en laat een nieuwe generatie aan lhbti+ personen zien dat hun identiteit en seksuele oriëntatie iets is om trots op te zijn. 

'Een vurig pleidooi voor acceptatie'

Niet alleen in de zaal, maar ook online werd met enthousiasme gereageerd op het dagprogramma. Bezoekers en geïnteresseerden lieten zich op verschillende sociale mediakanalen uit over het plenaire gedeelte en workshops die zij bijwoonden met de hashtag #Regenboogsteden. Hieronder enkele reacties: 


reacties regenboogsteden 2

 

 

 

 

 

Klik op de afbeelding om te vergroten 

Bezoekers in beeld

Door de dag heen zijn door diverse fotografen foto's geschoten van de programmaonderdelen, sprekers en bezoekers. Vind alle foto’s van het Congres Regenboogsteden hier. Met dank aan fotografen Jan Cor van Manen, Maud Fernhout en Tengbeh Kamara.

congres regenboogsteden
congres house of vineyard
congres groep
congres regenboogsteden jezelf zijn in de provincie
congres transketeers
congres zaira
congres regenboogsteden
congres regenboogsteden bandjes
congres joey
congres pete wu

De bekendmaking van minister Dijkgraaf

Het programma Regenboogsteden krijgt de komende vier jaar een vervolg. Dat maakte minister Dijkgraaf bekend in de afsluiting van het congres. Dijkgraaf: 'In Nederland mag iedereen zichzelf zijn. Ik ben trots op de samenwerking met de gemeenten en dat we ons vol energie blijven inzetten voor de acceptatie van lhtbiq+ personen.' Vervolg van het programma betekent dat het ministerie van OCW de financiële en inhoudelijke samenwerking met de 56 convenant-Regenboogsteden voortzet. Deze steden hebben een intentieverklaring getekend waarin staat dat ze zich actief inzetten om de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lhbti+ personen te versterken. Na de bekendmaking namen Barbara Barend, Bo Hanna, middelbare scholier Rozanne Vleugel en wethouder Eva de Raadt plaats naast Minister Dijkgraaf om verder te spreken over de invulling van het programma en verwachtingen die zij hebben. 

Congres Regenboogsteden 2022: de aftermovie

Van een spetterend optreden, tot de informatieve workshops en de inspirerende gesprekken die volgde tijdens de naborrel: met dank aan filmcollectief de Transketeers is het Congres Regenboogsteden 2022 vereeuwigd in een aftermovie. Wil jij voelen hoe het was om aanwezig te zijn op de Jaarbeurs op 14 oktober? Bekijk dan de video!

Meer over lhbti+ emancipatie en beleid?

Hoe maak je de maatschappij inclusiever voor lhbti+ personen? Het thema lhbti+ emancipatie gaat in op vraagstukken en praktijkvoorbeelden die bijdragen aan het inclusiever maken van de samenleving voor lhbti+ personen.

Bekijk de lhbti+ themapagina

Lees meer over Regenboogbeleid